Juks med musikkstatistikk i USA?

Den amerikanske platebransjens påstander om at MP3-nedlasting skader CD-salget til bransjen har dermed fått alvorlige riper i lakken. Poenget er i følge Nielsen Ratings at RIAA bruker tall fra hvor mange CD-plater som sendes til butikkene som utgangspunkt for statistikkene sine, mens Nielsen baserer seg på faktiske CD-salg.

Mye tyder på at den egentlige nedgangen i musikkbransjen derfor er kunstig - ettersom RIAA sin statistikk reflekterer en nedgang i CD-butikkenes lagerbeholdning i stedet for salget. De fleste butikkene har gått over til kortere bestillingstider for å være konkurransedyktige med nettbutikker. Før var gjennomsnittet ti ukers lagerbeholdning, sammenlignet med bare to uker i dag - dette i følge Kensei News.

Det virker derfor som om RIAAs salgsnedgang er på grunn av Internett allikevel, fordi CD-butikkene på gatenivå har blitt tvunget til å konkurrere med nettbutikkene; der mantraet er å ha så lav lagerbeholdning som mulig.

Det faktiske CD-salget i USA har i følge Nielsens salgstall gått opp med ti prosent i første kvartal, sammenlignet med den samme perioden i fjor.

I Norge har IFPI lenge brukt rene salgstall for utarbeidelse av salgsstatistikk såvel som VG-lista, og bare elektronisk registrerte salg gjennom kassaapperater og lignende er godkjent. I følge IFPI gikk det norske CD-salget opp med 4 % i januar, sammenlignet med samme periode i fjor.

(Kilder: Ars Technica, Kensei News, IFPI Norge)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen