Jubileum med kullsvart skjerm

Det gamle bakkenettet i de tre østlandsfylkene stenger nesten nøyaktig ett år etter at det digitale bakkenettet åpnet i Rogaland 1. september i fjor. RiksTV har nå 235.000 kunder, derav 60 prosent med abonnement på Rikspakken. Rundt omkring i hus og hytter fins det mange flere bakkenettmottakere. - Totalt er det solgt 310.000 stykker, forteller RiksTV-sjefen og jubilanten Espen Thorsby (bildet).

Ny PVR med HD om natten
Bakkenettabonnenter i Buskerud, Vestfold og Telemark vil være blant de første til å kjøpe Grundigs etterlengtende nye bakkenett-HD-PVR. Grundig DTR 8860 VOD kom i butikkene i går. Med sin 500 GB harddisk kan den lagre hele 370 timer, dobbelt så mye som HD-PVR-ene for kabel og satellitt. Teknofil holder på å teste den. God lagringskapasitet kan komme godt med, for til neste år lanserer RiksTV sin nye VOD-tjeneste som utnytter ledig bakkenettkapasitet om natten til å overføre HD-film og TV-programmer til PVR-en til kunder som abonnerer på tjenesten.

OPPDATERING: Grundig opplyser i dag, 3. september, at HD-PVR-en kanskje blir å finne i noen butikker i slutten av uken, men at de fleste TV-butikker først vil kunne levere den i midten av september.

Bakkenett-TV fra Philips
71 ulike bakkenettmottakere er nå godkjent. Utover høsten kommer stadig flere TV-er med innebygd mottaker. Sony og Panasonic leverer allerede slike skjermer, og nå kommer Philips med 28 godkjente apparater. - Små bakkenett-TV-er er perfekt for kjøkken, hytte og båt. Sony er klar til å levere en 26-tommer, og snart kommer det også 19-22-tommere, forteller Thorsby.

Satser på borettslag
I september vil RiksTV gjøre sine hoser grønne i borettslag og sameier: - De fleste har kabel-TV fra Get eller Canal Digital fra før. Nå oppfordrer vi dem til å installere bakkenett med fellesantenne og et lite kabelnett i tillegg. Da kan beboerne selv velge avhengig av hvor mange kanaler de ønsker, forteller Thorsby. Han oppfordrer borettslagene til å fjerne kabel-TV-avgiften fra husleien, og heller la beboerne betale individuelt akkurat som for strøm, telefon og bredbånd.

98 prosent dekning
Når dagen er over, vil det analoge bakkenenettet være slokket i Rogaland, Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark. I november stifter husstander i Agder og de fire nordligste fylkene sitt første bekjentskap med det nye digitale nettet. - Når alt står ferdig, vil 98 prosent av husstandene og 87 prosent av hyttene ha dekning, forteller Espen Thorsby. Utbyggingen av det nye nettet koster 1,5 milliarder kroner, og RiksTV går fortsatt med saftige underskudd.

Bedre TV for folk flest
RiksTV har bidratt sterkt til å endre TV-markedet. Småkanalene har fått flere seere, mens de store har tapt. Etter to år med fallende TV-seeing, har det nådd rekordnivå i 2008 med 173 minutter daglig. Folk flest har fått tilgang til flere kanaler, bedre bilder, mer gratis-TV og større valgfrihet. Snart åpner den gratis Frikanalen i bakkenettet. - Det har vært et bra år for RiksTV, selv om vi også har fått kjeft for kanalutvalget, manglende HD, ønske om flere enkeltkanaler, forsinket PVR og påstått dårlig dekning. Men vi jobber stadig med bli bedre, sier Espen Thorsby ett år etter at det digitale bakkenettet åpnet i Norge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen