Test

Jordsjø-krønikene

Kongen er bekymret over at han ikke har sett sin sønn prins Arren på flere dager der han går omkring i slottskorridorene. Selv om han har viktigere ting å tenke på, så veier prinsens merkverdige fravær tungt på sjelen. Og vips, der dukker hans kjøtt og blod opp, men før han rekker å uttrykke sine varme følelser har sønnen trukket kniven og kjørt den helt inn til skaftet i farens magesekk.

Storslått manus

Så dramatisk starter altså denne animerte fortellingen fra landet Jordsjø, basert på "Jordsjø-krønikene" av Ursula K. Le Guin, fabelprosaens store kvinneskikkelse. Og når vi ført befinner oss i fantasiens høye sfærer; det er altså sønnen til animasjonsmagiker Hayao Miyazaki, landskapsarkitekten Goro, som her debuterer innen sitt fars yrke. Kort sagt er lista for en uforglemmelig storfilm lagt.

Erkemagikeren Spurvehauk, også kalt Ged, rir for å redde sine unge venner Arren og Therru fra en ond magiker.
Erkemagikeren Spurvehauk, også kalt Ged, rir for å redde sine unge venner Arren og Therru fra en ond magiker.


Men at sønn dreper far er ikke det eneste alvorlige som skjer i landet. Avlingene svikter, folket er redde, dragene kjemper mot hverandre og slavehandlerne blir stadig dristigere. Når den unge prinsen Arren så løper hjemmefra, preget av skyld og med farens blod på hendene, møter han den mystiske mannen Spurvehauken, en mann med merkverdige evner. Kort tid etterpå kommer også ungjenta Therru med på laget, og et litt rotete karaktergalleri er på plass i en litt rotete fortelling.

Store sko å fylle

I utgangspunktet er dette en storslått historie å fortelle. Kampen mellom det gode og det onde i hvert enkelt menneske har vært et helt sentralt spørsmål i lange tider, et spørsmål som dessverre her ikke får den plassen det fortjener. Heller drukner det og andre viktige aspekter ved historien om unge Arren og Therru bort i et debutforsøk som søker egen stil samtidig som det prøver å holde fast ved pappas suksess. En av farens læresetninger har dog den nye regissøren tatt til sitt hjerte; fargeprakt er vesentlig for en film som denne, og "Jordsjø-krønikene" er så vakker som få filmer. Og da tenker ikke undertegnede bare på dragene historien byr på, men også også landskapene. Det er vel kanskje særlig i sistnevnte Goros store styrke ligger i denne filmen, han er tross alt landskapsarkitekt.

Prins Arren plages av skyldfølelse og behovet for å gjøre det riktige, uten at det kommer helt klart frem i filmen.
Prins Arren plages av skyldfølelse og behovet for å gjøre det riktige, uten at det kommer helt klart frem i filmen.


Det skal sies at det ikke kan være enkelt å stå i skyggen av sin far. Så er det da også merkbart at det er nettopp det Goro sliter med i hans debutfilm. På litt under to time klarer ikke Miyazaki junior for det første; å forklare den relativt komplekse historien Le Guin har skrevet, og for det andre; skape den lille ekstra sjarmen og magien Miyazaki mer enn noen annen har gjort til sitt varemerke. Der faren i flere av hans filmer imponerer med både latter, gjennomført god humor og det samfunnskritiske aspektet, vakler sønnen Goro. Han hinker nemlig i høygir gjennom en fortelling som trenger mer tid, mer opplysninger og mer følelse fra karakterene for at den ikke skal fremstå som høyst middelmådig.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Goro Miyazaki klarer ikke med "Jordsjø-krønikerne" å skape den samme magien som far Hayao har imponert oss med i en årrekke. Men så er det kanskje ikke målet å kopiere ham til punkt og prikke heller? Miyazaki junior skal roses for at han våger å prøve seg på en egen tilnærming til farens suksessoppskrift av et animeunivers, men "Jordsjø-krønikene" var rett og slett litt for vanskelig for ham. Når sant skal sies er det jo på alle måter forståelig. Kort sagt; solid debut som ikke imponerer, ikke bergtar og egentlig har det litt for travelt til å skape magi, men likevel en debutant det kan være spennende å følge videre.

Jordsjø-krønikene   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen