Jorden skal reddes med simulator

En internasjonal forskergruppe har planer om kanskje det mest ambisiøse prosjekt noensinne, nemlig å simulere det meste som skjer på jorden - alt fra vær og spredning av sykdommer til finanstransaksjoner. Simulatoren skal blant annet kunne forutsi spredning av sykdommer som svineinfluensa, og kunne gi informasjon om eventuelle kriser i verden.

Prosjektet som foreløpig har fått kodenavnet Living Earth Simulator (LES), har som mål å samle inn kunnskap om "alt" som skjer på jordkloden. Prosjektet skal blant annet kunne avsløre lover og prosesser som styrer ulike samfunn, sier Dr Helbing fra Swiss Federal Institute of Technology, som skal lede det såkalte FuturICT-prosjektet, og som skal lage simulatoren.

Det er foreløpig ikke klar noen superdatamaskin for prosjektet, men mye av informasjonen er allerede klar. Eksempelvis har NASAs Planetary Skin-prosjekt samlet inn informasjon om klima på jorden, sier Dr Helbing.

Videre mener Dr Helbing nettsteder som Wikipedia, Google Maps og data.gov.uk vil kunne bidra til prosjektet.

For ambisiøst for dagens teknologi

Samtidig slår Dr Helbing fast at dagens teknologi foreløpig ikke strekker til for prosjektet, men han spår samtidig at det vil kunne realiseres i løpet at kommende tiår. Dette vil først være mulig med såkalt semantisk web, det vil si teknologier og metoder for å få maskiner til å forstå meningen (semantikken) bak informasjonen.

Prosjektet vil selvsagt også krever enorm datakraft, men dette er ikke uoverkommelig, mener Dr Helbing.

– Utfordringen ligger først og fremst ikke i kapsiteten til datamaskinen, men om maskinen klarer å tolke informasjonen. Informasjonen har liten eller ingen meningen uten at datamaskinen klarer å sette den i sammenheng, sier Dr Helbing.

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen