Jon vil ha datamaskin uten operativsystem

Bilde: greybirdproductions
Bilde: greybirdproductions

I sist uke fikk jeg en e-post fra Jon Nordby - også kjent som Northwave på diskusjon.no - som i det siste har prøvd å finne en intel-basert ultraportabel bærbar-pc. Jon har hatt kontakt med ikke mindre enn 21 nettbutikker, deriblant PS, Komplett, Netshop, Bestbuy og Multicom, hvorav ytterst få kunne innfri ønskene hans.

Det skal nevnes at enkelte butikker lar deg skreddersy en stasjonær-pc, eller tilpasse en datamaskin slik at Windows blir ekskludert, men hvorfor blir dette operativsystemet vanligvis solgt som en del av datamaskinen?

I enkelte tilfeller er det forståelig. Hvis du f.eks. kjøper din første datamaskin, eller en såkalt nett-PC som ikke har optisk drev, er et forhåndsinstallert operativsystem ønskelig. Hvis du derimot allerede har Windows fra før, eller ikke bruker dette operativsystemet, vil du nok ikke være helt fornøyd over utvalget av datamaskiner som bare selges med Windows inkludert i prisen.

Dette gjør det også vanskelig for konkurrerende operativsystem, som GNU/Linux, å kapre markedsandeler. Som vi alle vet, er økt konkurranse tradisjonelt noe som kommer forbrukerne til gode.

Det finnes med andre ord en rekke tilfeller hvor brukeren ikke vil være interessert i å kjøpe en datamaskin med medfølgende operativsystem, spesielt når det gjerne er forbrukeren som betaler lisenskostnaden for dette operativsystemet.

Eller hva tror du?

Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telipol Fri 6GB


Jeg bruker mye data:

Telipol Fri 12GB


Jeg er superbruker:

Telipol Fri 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen