Jon Bing er død
(Bilde: Telenor)

Jon Bing er død

En av Norges fremste visjonærer har gått bort.

Forfatteren og samfunnsdebattanten Jon Bing, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, er død. Bing ble 69 år gammel.

Gjennom flere tiår har Bing vært en internasjonalt anerkjent ekspert innenfor teknologi og juss, og ifølge advokatselskapet Bing Hodneland regnes han som en av grunnleggerne av fagfeltet «computer law».

Et stort forfatterskap

Ved siden av sin juridiske gjerning publiserte Bing en lang rekke bøker gjennom livet, både faglitterære og skjønnlitterære. Sammen med Tor Åge Bringsværd var han sentral i å popularisere fabelprosa og science fiction-genren i Norge, med tidlige eksempler som novellesamlingen Rundt solen i ring i 1967 og TV-serien Blindpassasjer i 1978.

Bing var gjennom livet også redaktør og bidragsyter i flere fagtidsskrifter, og medlem i redaksjonsrådet i en lang rekke publikasjoner. Disse spenner over fagfelt som informatikk, multimedia, kunstig intelligens og programvare, som regel i en juss-kontekst.

For sitt forfatterskap mottok han flere hederspriser, og var dessuten en meget aktiv samfunnsdeltaker. Blant mye annet var han mellom 1970- og 2000-tallet i flere år leder i Norsk filmråd, Kassettavgiftsfondet, Norsk kulturråd og næringsdepartementets Forum for informasjonssikkerhet.

Et bredt engasjement

Som professor ved Universitetet i Oslo underviste Bing i blant annet informasjonsrett, personvern og internasjonal immaterialrett, og for sin fortjeneste av rettsinformatikk ble han også utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i 1999.

Han var tilknyttet det som senere skulle bli Institutt for rettsinformatikk helt siden han der var amanuensis i 1971. Som veileder bisto han innen en rekke emner som impliserte ny teknologi både ved sitt eget fakultet, og ved universitetene i Bergen og Tromsø.

Bing foreleste også hyppig ved konferanser innen temaer som strakk seg fra justis til dataspill, og har blitt omtalt som en taler som kunne henvende seg til publikum med stor ro, humor, innsikt og troverdighet.

(Kilde: VG, Slottet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen