Jødedo, homosepe og hagerunk

Det er mobilordlista T9 som sørger for at vi slipper å bli så støle i fingrene av å skrive tekstmeldinger. Mens vi før måtte trykke opptil fire ganger på en tast for å få frem riktig bokstav, taster vi nå bare én gang per tast, så gjetter ordlista hvilket ord vi skal bruke. Selv om de fleste av oss er enig i at T9 revolusjonerte SMS-hverdagen da det ble vanlig for noen år siden, er det fortsatt en del irritasjonsmomenter knyttet til det å skrive tekstmelding. 

Fakta om T9

Merkelige ord
T9 kommer nemlig ikke alltid opp med det resultatet vi ønsker. Hvis du skal skrive honorere, får du det merkelige forslaget homosepe opp i stedet. Hagestol blir til hagerunk og loffen blir til jødedo. Dette kan jo åpne for misforståelser, hvis vi ikke leser godt nok gjennom meldingene før vi sender dem.

Forklaringen på hvorfor et ord som jødedo kommer opp, er rett og slett at det er en uferdig versjon av jødedommen. Siden loffen av en eller annen grunn ikke finnes i ordlista, tror den at du skal skrive jødedom, men resultatet blir da veldig rart når du slutter halvveis. Hvor ord som hagerunk og homosepe stammer fra, har vi ikke funnet noen logisk forklaring på.

Irriterende rekkefølge
Et annet irritasjonsmoment er at de ordene man bruker mest ikke kommer opp som første alternativ. Hvem har vel ikke irritert seg over at et kommer opp før du? Eller hva med at klare kommer før kjære, kjem før klem og øl før OK.

Siden T9 stort sett velger riktig ord, er vi ofte ikke flinke nok til å legge merke til når det kommer opp feil. Mange sender meldinger der det kun er brukt det første ordliste-alternativet. Derfor er det heller ikke så rart at undersøkelser viser at vi svært ofte misforstår hverandre når vi kommuniserer på SMS.

Her er et eksempel på en melding som kan gi svært feil assosiasjoner:

Klare Vesle. Det er øl. Fest igjen? Priser et jødedo, ein furu? Kjøp rent! Kjem til deg

Meldingen var kanskje litt rar i utgangspunktet, men den hadde i hvert fall helt andre poenger slik den var tenkt. Dette er hva det egentlig skulle stå:

Kjære Terje. Det er ok. Edru igjen? Spiser du loffen, din dust? Kjør pent! Klem til deg.

Dårlig på navn
En del helt vanlige norske navn er ikke å finne i T9-ordlista. Prøver du å skrive Katrine, foreslår ordlista laus. Anette blir boet, Tonje blir unnle, Kristoffer blir kristnedes, Kamilla blir lang og Susanne blir stramme. Enda verre er det kanskje for Iris, som blir til gris.

Terje og Janne er imidlertid med, selv om Terje må finne seg i at vesle kommer først opp, mens Janne havner etter lamme.

Tegic svarer
Så kommer det store spørsmålet: hvorfor er det sånn? Svaret finnes kanskje på andre siden av Atlanterhavet. Det er nemlig det amerikanske selskapet Tegic Communication som lager T9, og de gjør største delen av jobben uten å involvere folk som har det aktuelle språket som morsmål. Det er altså ikke nordmenn som lager den norske ordlista.
- Når vi lager T9-databaser, samler vi inn data fra så mange skriftlige kilder som mulig. Vi legger spesielt vekt på aktuelle aviser og magasiner, men passer også på å få med kilder med viktige uttrykk fra dagliglivet, som ukedager, matretter og hilsener, forklarer pressekontakt i Tegic Communications, Erin Gifford.

Det er først etter at Tegic har samlet inn og analysert materialet at personer som har språket som morsmål blir koblet inn.
- De tester ordlistene og sørger for at viktige ord ikke mangler. De kan også endre på rekkefølgen på ordene hvis den ikke virker fornuftig, sier Gifford.

Årsaken til at for eksempel et kommer før du, ligger i det skriftlige materialet som ordlista bygger på.
- Et og øl er oftere brukt i de skriftlige kildene våre enn du og OK, sier Gifford.

Hun innrømmer også at dette kan føre til noen svakheter ved ordlista.
- Vi gjør det vi kan for å bruke kilder som formidler hverdagsspråket, vi har for eksempel med populære ungdomsmedier. Likevel er ordene i ordlista de som finnes mest i media, og ikke de ordene som blir mest brukt i tekstmeldinger, forklarer hun.

Hjelp å få
I følge Tegic finnes det imidlertid en løsning på problemet. Hvis du irriterer deg over manglende ord eller er missfornøyd med rekkefølgen, bør du kanskje skaffe deg en nyere versjon av T9.
- T9 versjon 7.1 eller nyere klarer å merke seg hvilke ord du bruker mye, og vil ordne ordrekkefølgen etter dine preferanser, forteller Gifford.
Hvis du først har skrevet inn et ord du mangler manuelt en gang, vil det bli lagret og havner så først i ordrekkefølgen hvis det er det du bruker mest.

Er du glad i å sende SMS, bør du derfor sjekke hvilken versjon av T9-ordlista du får med neste gang du skal kjøpe mobil. For tiden er T9 versjon 7.3 den siste på markedet. 

Har du også merkelige eller irriterende erfaringer med ordlista di? Del det gjerne med oss i en blogg her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen