Jenter

Ingen ungdomsfilm uten kyss, klapp og klem.
Ingen ungdomsfilm uten kyss, klapp og klem.

Regissør Hanne Myren har tidligere laget blant annet ”Sandmann – Historien Om En Sosialistisk Supermann”, ”Mannen Som Elsket Haugesund” og ”Den Hemmelige Klubben”. Hun er medeier i selskapet Medieoperatørene, som produserte ”Jenter”, og som har gitt ut en imponerende liste med rød-politisk-korrekte filmer.

Innsyn i jenters hemmelige liv

I ”Jenter” har kamerateamet fått lov til å følge en gruppe jenter i halvannet år mens de går siste året på Ruseløkka ungdomsskole i Oslo. Tøffe Iselin, som pleide å være bestevenninne med rebellen Mahsa, finner seg over sommerferien andre jenter å tilbringe fritiden med. Mahsa på sin side sliter med selvfølelsen og skolen, men får seg etter hvert en kjæreste. Men Iselins nye venninner gir henne ikke det hun er på jakt etter, og rotløst driver hun inn i hasjrøyking og depresjon.

To av jenteplanetens utsendte; Iselin og Mahsa.
To av jenteplanetens utsendte; Iselin og Mahsa.

Jentene som ble valgt ut til filmen, har over gjennomsnittlig utstråling og energi og er mennesker man får lyst til å vite mer om. Men der stopper dessverre også filmen. Kanskje i et forsøk på å unngå stempelet ”sosialpornografi” eller ”dokusåpe”, lar regissøren jentene slippe unna med litt nedstemte ansiktsuttrykk, anspent røyking og banning når kameraet skal formidle deres vanskelige situasjon.

Under sminken?

Jo da, det er herlig ærlig og forfriskende direkte, som filmens presseinformasjon sier, men under all lyden og sminken får vi egentlig vite svært lite om de forskjellige jentene. Her blir det nemlig litt for mye fortelling i en film som påberoper seg å vise masse. Når en av jentene sier at hun har konflikter hjemme og vansker med sin egen selvtillit, synes man synd på henne, men man får kun se noen få scener som beskriver dette direkte. Da holder det ikke med å vise melankolsk-dramatisk musikk i bakgrunnen og kunstnerisk-kornete opptak av trær som svaier i vind.

Konfliktene som jentene har med sine omgivelser og ikke minst, seg selv, glir dermed for lett unna, og kjernen i filmen blir for diffus og intetsigende. Tilbake sitter seeren og lurer på hvorfor 200 timer med opptak ble klippet ned til 75 minutter og ikke til 45.

Tilrettelagt konflikt

Enda verre er det at konflikten mellom Iselin og de andre jentene virker tilrettelagt, tilfeldig valgt og i etterkant limt sammen på klipperommet av passende opptak. Slik undergraves illusjonen av autentisitet og etterforskning, som tross alt er dokumentarfilmens styrke, noe som betraktelig svekker filmens gjennomslagskraft og appell.

"Jenter" har et spennende tema som renner ut i sanden.

Dermed ender ”Jenter” opp med å bli mest aktuell for tenåringer som ønsker å se hvordan andre tenåringer har det, og for tenåringsforeldre som ikke vet hva barna deres gjør på i fritiden, og egentlig litt uinteressant for alle andre.

Vil man se en film om jenters hemmelige liv, bør man heller velge Lucile Hadzihalilovics poetiske og vakre ”Innocence” fra 2004.

Konklusjon

”Jenter” har et uvanlig og spennende tema, men viser alt for mange av de svake og for få av de sterke sidene til dokumentarfilmen. Dermed ender ”Jenter” opp med å ekskludere seg selv fra det allmenne filmpublikum og passer kanskje best for foreldre med tenåringer.

Se trailer til filmen her.

Jenter

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen