Jeg vil ha en værballong...

Jeg vil ha en værballong...

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mange av oss bruker kamerastativer med tre eller ett ben. Noen varianter har armer og skruklemmer, atter andre er fylt med sand. De særere "stativene" har hjul eller rotor, mens dagens nykommer bringer tankene til Pixar-filmen "Up".

Hvem har vel ikke stirret opp i en dypblå sommerhimmel og lurt på hva som er der ute? Fire IT-gründere fra Portugal bestemte seg i 2009 for å bygge sin egen lille (nær)romsonde og startet hobbyprosjektet Spacebits. Heliumfylte ballonger av den typen som brukes som værballonger kan nå opp mot 30.000 meter før de sprekker, høyt nok til å se kurvingen i jorden og høyt nok til å se helt til Marokko. Etterpå faller sonden til jorden med en fallskjerm for å dempe fallet.

Kamera med apps?
Kamerautstyret ombord i Spacebits 1 ble to Canon Ixus 100 montert henholdsvis mot horisonten og tilbake mot jorden. Disse ble utstyrt med eksternt batteri og hvert sitt 16GB minnekort. For å kunne levere både video- og stillbildeopptak ble de programmert via CHDK, slik at hvert av kameraene kunne alternere mellom serier på 10 stillbilder og 1 minutt lange videoopptak.
Forøvrig ble ballongen utstyrt med blant annet GPS, GSM-antenne og diverse meterologisk måleutstyr. I teorien ville interesserte kunne følge ballongens ferd live på internett, men radioen sviktet under helgens (første) seilas. Sonden ble senere på dagen funnet i god behold, og arbeidet med å redigere bildematerialet er i full gang.

Se hele bildeserien her

Et rutefly passerer i det fjerne
Et rutefly passerer i det fjerne, alle bilder er gjengitt med tillatelse fra Spacebits.eu

(Kilde: Spacebits.eu)

Norges beste mobilabonnement

Mai 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen