SIKKERHETSHULL: En hacker kan påvirke et flys sikkerhets- og navigasjonsystem via det trådløse nettverket, hevder datasikkerhetsekspert. Bildet er en illustrasjon.
Teknofil
SIKKERHETSHULL: En hacker kan påvirke et flys sikkerhets- og navigasjonsystem via det trådløse nettverket, hevder datasikkerhetsekspert. Bildet er en illustrasjon.

– Jeg kan hacke fly via skjermen i stolen

– Det er vidåpent, sier hackeren og sikkerhetseksperten som har gjort det.

[Side3/Nettavisen]: Datasikkerhetsekspert Ruben Santamarta har tilsynelatende klart det som skal være umulig. 

Ved hjelp av et flys trådløse nettverk og skjermen som ofte er bygget inn i seteryggen på stolen foran deg på flyet hevder Santamarta at det er mulig å skaffe seg tilgang flyets satellittkommunikasjon, melder Reuters

Sikkerhetseksperten skal presentere metoden på hackerkonferansen Black Hat i Las Vegas torsdag. Dersom det er hold i påstanden hans, kan det føre til at flyselskapene må revurdere flysikkerheten om bord sine maskiner.

- Disse enhetene er vidåpne. Målet med denne presentasjonen er å forandre på det, sier Santamarta til nyhetsbyrået.

Dataeksperten forklarer at han oppdaget sårbarheten ved å rekonstruere den såkalte firmwaren i en rekke forskjellige kommunikasjonsutstyr som blir benyttet i fly.

Kan få tilgang til satellittkommunikasjon

Santamarta hevder at en hacker i teorien kan bruke det trådløse nettverket i et fly eller underholdningssystemet til å få tilgang til satellittkommunikasjon som igjen kan forstyrre flyets navigasjon- og sikkerhetssystem.

Datateknikeren forteller at hackingen kun har foregått i kontrollerte omgivelser, og at det kan være verre å få det til i et faktisk fly. Det er imidlertid ingen vits i å vente å se om noen får det til, og Santamarta går ut med informasjonen for å oppfordre produsentene til å tette risikable sikkerhetshull.

Fire av produsentene, Cobham, Harris, Hughes og Iridium, opplyser til Reuters at de har vurdert påstandene til Santamarta og bekreftet noen av funnene. De hevder imidlertid at risikoen er mindre enn hva dataeksperten påstår.

Det er noe av det mest brukte kommunikasjonsutstyret på markedet Santamarta har sett på. Det brukes ikke bare i fly, men også i skip, militærfartøy og industrianlegg som oljerigger, gassverk og vindturbiner.

Santamarta hevder at en ikke engang trenger å være dataekspert for utnytte sikkertshullene. En SMS eller spesialdesignet melding fra et skip til et annet kan være nok til å påvirke navigasjonsystem.

– Våkn opp, baby!! skrek ukjent mann i babycallen
Hacker tok kontroll over IP-kameraet som overvåket datteren »

(Kilder: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen