Jediisme seiler opp som en «seriøs» religion
Teknofil
(Bilde: Lucas Film/20th Century Fox)

Jediisme seiler opp som en «seriøs» religion

Har like mange oppriktige følgere som scientologi i Storbritannia.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kristen, muslim, jøde, buddhist, hindu, sikh, bahá'í og jedi. Alle disse er visstnok betegnelser på praktiserende religiøse mennesker, men den siste skiller seg litt ut. Istedenfor gamle tradisjoner bygger nemlig jediisme på en relativt ny historie, og det er som du sikkert har skjønt Star Wars.

Det hele startet som en spøk i 2001, skriver BBC.com, da 390 000 briter oppga  i en folketelling at de betraktet seg selv som «jedi» eller «Jedi Knight» på spørsmål om hvilken religion de var tilknyttet. Det utgjorde 0,7 prosent av befolkningen på den tiden.

Jediisme var ikke blant alternativene de kunne krysse av på, men alle disse menneskene skrev det inn selv. En massiv e-postkampanje skal ha startet det hele. Flertallet gjorde dette bare på spøk, eller som en protest mot at religiøs tilhørighet i det hele tatt skulle telles, men mye har skjedd siden den gang.

«May the force be with you»

En religionsforsker ved navn Beth Singler fra Divinity Faculty ved Cambridge University anslår at det i dag finnes om lag 2000 praktiserende jediister i Storbritannia. I fullt alvor. Singler hevder at disse menneskene henter inspirasjon og styrke fra Star Wars-universet på omtrent samme måte som religiøse gjør det fra troen på en guddom eller spiritualitet.

Antallet jediister i Storbritannia er altså omtrent det samme som britiske scientologer, og scientologi er tross alt en nyreligiøs bevegelse som har vært på fremmarsj de siste årene.

Praktiserende jediister skal angivelig ha en rekke felles skrifter og normer, akkurat som en tradisjonell religion. Konseptene er i hovedsak hentet fra Star Wars, men ifølge Singler er også mye inspirert av taoisme, buddhisme, katolisisme og samuraienes æreskodeks. En miks av mye forskjellig.

Singler forteller til BBC.com at Star Wars-skaperen George Lucas aldri hadde i tankene å starte en slags religion. Derfor ser heller ikke de praktiserende jediistene på ham som en åndelig leder, i motsetning til for eksempel scientologiens grunnlegger Lafayette Ron Hubbard.

174 632 liksom-jediister

Den siste undersøkelsen om religiøs tilhørighet fra 2011 viste for øvrig at 176 632 mennesker i England og Wales kalte seg jediister. Hvis bare 2000 av dem er «seriøse» i sin tro, betyr det at flesteparten kanskje ikke er noe mer enn ihuga Star Wars-fans.

 I The Church of Jediism, et nettsamfunn, skal det for øvrig være rundt 200 000 aktive deltakere. Vi finner informasjon om eventuelle norske praktiserende jedier, men Kulturdepartementet nevner i alle fall ikke jediisme som et trossamfunn på lik linje med andre religioner.

For deg som bare er Star Wars-fan
La R2-D2 projisere frem tastene på tastaturet ditt »

(Kilde: BBC.comThe Church of JediismKulturdepartementet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen