(Bilde: Shutterstock/103626182, Oracle)

– Java-problemet blir bare verre

Ekspert advarer mot ond spiral.

Java har vært ute i hardt vær de siste årene. En lang rekke svakheter har blitt både avslørt og utnyttet, og dette er problematisk fordi plattformen er installert på tre milliarder datamaskiner verden rundt.

Java brukes blant annet til sikkerhetssystemer i bedrifter og nettbanker, og derfor er det ikke noe småtteri hvis alvorlige sikkerhetshull blir misbrukt av kriminelle. Selv om utvikler Oracle stadig oppdaterer programvaren, påpeker Christopher Budd fra antivirusselskapet Trend Micro at det nesten er fånyttes: Sikkerhetsproblemet til Java ser ut til å bare bli verre.

Fikses aldri

Budd framhever to hovedproblemer: Svakheter som aldri blir fikset og stadig mer avanserte angrepsmetoder. Det første dreier seg om at mange virksomheter og brukere fremdeles benytter seg av den utdaterte Java versjon 6. Overgangen er treg siden det er ressurskrevende å oppgradere til den nyeste utgaven hvis man allerede har mange Java 6-spesifikke programmer.

Ettersom Oracle har gitt ut versjon 7, har de sluttet å støtte og oppdatere forgjengeren. Utviklere av skadelig programvare har sett på kodene Oracle lanserte for å bekjempe svakhetene i Java 6, og har deretter brukt innsikten til å utnytte sikkerhetshullene i enda større grad enn før.

Halvparten av Java-brukerne benytter fremdeles Java 6, og svakhetene i denne utgaven blir med andre ord aldri fikset – samtidig som ondsinnede har fått sterkere verktøy.

– Oppdater nå

Den andre utfordringen består av stadig mer sofistiskerte angrepene som retter seg mot lavere nivåer av Java-plattformen. Du kan lese mer om denne formen for utnyttelse hos Trend Micro.

Christopher Budd anbefaler alle å oppdatere til Java 7 så fort som mulig, selv om det måtte være et tiltak.

Kanskje dette er lurest:
Slik fjerner du Java for godt »

(Kilder: Trend Micro (1) og Trend Micro (2) via Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen