Test

Jarhead

Se større versjon og flere bilder
Fotball, Desert Storm-style. Foto: UIP

Teknologiske fremskritt de siste 30 årene har gjort krigsfilmsjangeren til en prøvelse for filmskaperne. Å bygge opp dramatiske skjebner i en tett vietnamesisk jungel med fiender bak hver busk er enkelt. Å lage et fengende krigsdrama av en krig som utspant seg i et helt flatt, sanddekt landskap uten en fiende i mils omkrets er derimot vanskeligere. Når nesten all drepingen fra amerikansk side i tillegg ble gjort fra luften, må Hollywood-hjernene vri seg et par ekstra ganger for å lage interessant drama. Det er ikke tvil om at Jarhead-skaperne har fått vridd seg hardt, men det har også lønnet seg.

Ørken-onani

Historien i "Jarhead" er som følger: Anthony Swofford er som amerikanske tenåringer flest, i hvert fall om "American Pie" gir et realistisk bilde av amerikansk ungdom: han spiller rugby, runker, får brev fra kjæresten, runker, gjør armhevinger og runker enda litt mer. Det som gjør situasjonen ørlite spesiell, er at selvelskingen foregår midt i Kuwaits ørken. Som topptrent snikskytter og US Marine har han blitt utkommandert av presidenten for å verne om Midt-Østens oljereserver under den første Saddam-krigen. Problemet er bare det at fienden er borte vekk.

Etter flere måneder med trening klør Swofford og kompisene hans etter å sparke iraker-rumpe, men rumpene har tydeligvis gått og gjemt seg. Etter de obligatoriske boot-camp-scenene dreier nemlig hele filmen seg om alt det som ikke skjer. Swofford får IKKE prøvd seg i skikkelig kamp, Swofford får ikke skutt det perfekte skuddet, og Swofford får ikke sparket iraker-rumpe. Han får derimot god tid til å ha sex med seg selv og gå mer eller mindre fra vettet.

Vanskelig oppgave

En krig hvor det var pilotene og datamaskinene som tok seg av drepingen er vanskelig å lage heftige scener av. Å følge soldater som aldri får krigserfaring, innbyr ikke til action. Regissør Sam Mendes har derimot valgt å la kampen om å overleve utspille seg inne i Swoffords hode. Og kampen utspiller seg ikke mot en eksotisk fiende, men mot kjedsomheten, tomheten og meningsløsheten en moderne krig fører med seg.

Se større versjon og flere bilder
Peter Sarsgaard spiller bra som Troy. Foto: UIP

"Jarhead" er på ingen som helst måte noen spennende film, men den er veldig interessant. Den gir, i hvert fall tilsynelatende, et veldig realistisk bilde av den første Irak-krigen, og selv om historien rusler seg sakte av gårde, gir dette filmskaperne og skuespillerne bedre tid til å utforske historien.

Birollene imponerer

Skuespillerne i "Jarhead" gjør en strålende jobb. Jake Gyllenhaal gjør en fin portrettering av hovedpersonen Swofford, men på mange måter er det birollene som imponerer mest. Jamie Foxx briljerer som beinhard sersjant, Peter Sarsgaard spiller intens streber med brokete fortid mens Evan Jones er den spinngalne AD/HD-gutten Fowler. Måten de forskjellige rollene utfyller hverandre på, gjør at krigen belyses fra flere forskjellige vinkler, og gir filmen et dimensjonsmangfold krigsfilmer ofte mangler.

Jarhead   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen