Test

Jarhead

Årstallet er 1989. Hovedpersonen Anthony Swafford har en så kjip tilværelse at han verver seg til militæret, men vil helst sysle med intellektuelle ting som å lese bøker. Han ender opp i en av US Marines spesialenheter og blir sendt til Saudi-Arabia for å kjempe mot Saddam Husseins regime i Irak.

Sann historie

Vi følger Swafford, spilt av Jake Gyllenhaal, og får innblikk i hvordan militæret former han om til en ekte US Marine, kalt jarheads. Bøkene er brent, magasinet er fylt og det eneste som står i hodet hans til slutt, er å skyte irakere og onanere. Eller helt tom kan han ikke ha blitt, for filmen er basert på boken Swafford skrev da han var med i Gulf-krigen.

Alternativ tekst mangler
Julenissen; army-style. Foto: UIP

Regissør Sam Mendes har tidligere regissert "American Beauty" som vellykket viser tomheten i amerikansk forstadstilværelse. Jarhead prøver å vise tomheten og det meningsløse i en krig som knapt var en krig. Særlig spennende blir det ikke denne gangen, og filmen fremstår som en alt for lang forlengelse av treningsleiroppholdet i "Full Metal Jacket" og samtlige andre krigsfilmer. Krigingen uteblir, og filmen er en lang skildring av trening, venting, vennskap, og de banale ting man finner på når det ikke er noen å skyte på. Troppen er stasjonert i Saudi-Arabias ørken og fienden langt borte. For soldatene blir det en uutholdelig venting og ønsket om å skyte irakere øker. Historien om Swafford er historien om snikskytteren som var med å vinne Gulf-krigen, men som aldri avfyrte et eneste skudd.

Ufarlig

Filmen klarer aldri å krype skikkelig under huden på en, men legger seg i stedet som tunge sandsekker på øyelokkene. Karakterene er like overraskende og spennende som kamelene de treffer i ørkenen, og filmen sprudler like lite som Saddams brennende oljebrønner. Filmen mangler noe vesentlig. Noe som kan fange interessen eller få en til å tenke seg om. Den kontinuerlige oppdateringen av antallet amerikanske soldater som er med i krigen etter hvert som krigen utvikler seg, er tankevekkende. Noe hele filmen burde vært og sikkert er et forsøk på, men det hele renner ut i sanden. Som krigskritikk er filmen like farlig som Saddams Republican Guard.

Konklusjon

De amerikanske marinesoldatene sammenligner seg med tomme syltetøyglass. Filmen om dem er like spennende som resirkulert farget glass fylt med luft. Om det er aldri så bra musikkspor, filming og tøft militært utstyr blir ikke "Jarhead" annet en et stort gjesp. Fortreffelig likt sesjonsgjespet under visning av forsvarets informasjonsvideo. Så får vi heller satse på at neste gang Mendes skal lage noe på det meningsløse, filmer han noe som faktisk gir mening. Jarhead må du hvertfall lenger ut i ørkenen med.

Jarhead   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen