Japan investerer milliarder i ny superdatamaskin

Den nåværende førsteplassen blant verdens superdatamaskiner, K Computer fra Japan.

Japan investerer milliarder i ny superdatamaskin

Skal bli 100 ganger så kraftig som nåværende toppmaskin.

I juni i år tok Japan tilbake førsteplassen med Fujitsus K Computer på listen over de 500 mest kraftige superdatamaskinene i verden. Førsteplassen snappet de fra Tianhe-1A, som er en superdatamaskin fra Kina.

Dette var første gang siden 2004 japanerne kunne skryte på seg verdens kraftigste maskin, og dette er en plassering de har tenkt til å beholde.

Enorme tall

Ifølge den japanske forretningsavisen The Nikkei, skal regjeringen i Japan allerede være i gang med å planlegge ferden frem til 2020 – året de håper å lansere en datamaskin som vil levere en ytelse på exaskala-nivå.

En maskin med exa-ytelse skal i teorien kunne levere minst 1 000 000 000 000 000 000 (1018) regneoperasjoner i sekundet. Dette tilsvarer rundt 100 ganger så kraftig ytelse som den nåværende K Computer.

Gedigen satsning

Japans vitenskapsdepartement MEXT anslår at kostnaden på den nye maskinen vil koste minst 1,3 milliarder dollar, eller over 7 milliarder kroner. NEC, Fujitsu og regjeringsbyrået RIKEN har allerede blitt spurt om å bli med på planleggingen, og ett av målene er å fortsatt holde Japan på toppen av superdatamaskinlisten.

Andre land forsøker også å henge med, og i februar i år bevilget for eksempel den amerikanske regjeringen 126 millioner dollar (690 millioner kroner) til utvikling av exa-superdatamaskiner i budsjettet til regnskapsåret 2012.

Superdatamaskiner blir blant annet brukt til å forutsi jordskjelv og andre naturkatastrofer, analysere klimaendringer, utforske verdensrommet og mye mer.

(Kilde: TechCrunch)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen