Japan skal sende ut gigantisk nett til verdensrommet
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Japan skal sende ut gigantisk nett til verdensrommet

Vil samle opp rom-søppelet rundt jorda.

Selv om vi ikke kan se det med det blotte øye, kretser det tonnevis av søppel rundt jordkloden vår til enhver tid. I seg selv er det ikke noe farlig, men skulle de komme i kontakt med satellitter og romstasjoner, kan det føre til både dyre skader og tapt data. 

Japan tror de har løsningen på det voksende romsøppelproblemet, og vil allerede neste måned sende ut et gigantisk nett som skal samle opp rusket rundt planeten vår. 

Søppelnett

Foto: JAXA

Det hele høres nesten for futuristisk for å være sant, men prosjektet er i aller høyeste grad ekte. Nettet vil sendes ut av japanernes svar på NASA, kalt Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa).

Nettet skal være over 300 meter langt, men bare 30 centimeter bredt, og vil generere et magnetisk felt så fort det har forlat atmosfæren. 

Ideen er at nettet vil tiltrekke seg søppelet som bare ligger der ute og flyter, og stoppe dem fra å kretse rundt jorden. Hva som vil skje med søppelet de plukker opp er ikke beskrevet.

Store planer

Nettet som sendes ut neste måned er bare det første av mange. Målet skal være å sende ut et gigantisk nett innen 2019, som skal være nesten 8 kilometer langt og kunne fange opp alt av søppel som kretser rundt planeten vår. 

Det er vanskelig å forestille seg hvor stort verdensrommet er: 
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars »

(Kilde: SCMB via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen