Test

Janet Jackson - Discipline

Janet Jackson har vært et stort navn innen amerikansk og internasjonal popmusikk i flere tiår, og har prestert å holde på gamle fans og samtidig rekruttere nye. Albumene "Control" (1986) og "Rythm Nation 1814" (1989) står som hennes fremste kommersielle suksesser, mens hun derimot opplevde en real nedtur med den to år gamle "20 Y.O.".

Janet kan ikke lenger så mye annet enn å spille på sex.
Janet kan ikke lenger så mye annet enn å spille på sex.

I år er hun tilbake med sin tiende plate, og dette er tydeligvis et "være eller ikke være"-album for Michael Jacksons lillesøster. Den tunge vervingen av stjerneprodusenter, deriblant norske Stargate, har vært et bevisst trekk for å lyde mest mulig likt Rihanna, Britney Spears og deres likekvinner. Missy Elliot har også lånt sin stemme til prosjektet, med det fantasiløse sporet (som har rappet deler av et Spice Girls-refreng: "Really wanna really wanna/ really wanna really wanna/ really wanna really wanna/ baby I just wanna B the one for U") The One som resultat.

Ihjelsminket og irriterende

"Discipline" har gjort en vending mot et strengere og kjøligere lydbilde enn tidligere. Uttrykket forsterkes av at platens 22 spor innledes med en samtale mellom Janet Jackson og hennes datamaskin. Det er i grunnen en flau affære over det hele; en førtito år gammel stjerne som forsøker å henge med så godt hun kan ved å spille på moderne teknikk og andre mer blafrende trender.

Mellom den type Jackson Five-lignende låter mange forbinder Janet Jackson med, har det blitt gjort plass til metallisk rumperistende salgsgarantier som Feedback og Rock With U. Førstnevnte er da også en velprodusert og hoftevrikkende sak med bred appell. So Much Betta tar medaljeplass som en av CD-ens aller største irritasjonsmomenter, hvor Janets noe uspennende stemme er sminket ihjel med en hysterisk ukledelig smurfe-/heliumeffekt. Kombinert med en stadig tilbakevendende stønning, fortoner sangerinnens røst seg mer og mer irriterende jo lenger man lytter til den. Hun burde definitivt holde seg til den noe pipende R´n´B-vokalen som gjorde henne til milliardær i første omgang.

Vulgært og drøvtyggende

Stønning og hoftevrikking viser tydelig hvor frøken Jacksons nyeste skive seiler hen.
Stønning og hoftevrikking viser tydelig hvor frøken Jacksons nyeste skive seiler hen.

Platecoveret som skal presentere artistens status quo, så å si, er smakløst, banalt og vulgært, og gjenspeiler på en ypperlig måte albumets lyriske påfunn. Her går det nemlig i pinlige sexreferanser (spesielt tittelsporet er et utmerket eksempel), for lengst utbrukte metaforer og katastrofale nødrim som vil gjøre enhver seriøs anmelder lite jubelvillig.

Det oser i det hele tatt ikke innovasjon av dette plateprosjektet. Assistanse i form av namedroppingverdige høyheter som Rodney "Darkchild" Jenkins (Brandy, Spice Girls, Whitney Houston), Ne-Yo (Britney Spears, Craig David, Celine Dion), Jermaine Dupri (Usher, Destiny´s Child, TLC) og Dernst "D.Mile" Emile (Mary J. Blige, Rihanna) fungerer som en slags respirator for Janets videre kundekapring.

Som et lite forsvar tross all surmaget kritikk, kan Jackson by på en viss nostalgisk følelse med sine klassiske R´n´B-melodier og noen ganger også fornemmelsen av at åttitallet også hadde noe fint å by på (som i avslutningssporet Curtains). Problemet oppstår nettopp i skjæringspunktet hvor de uskyldsrene Jackson Five-taktene møter den kalde og groteske R´n´B-sjangeren slik den har utviklet seg til å bli. Det er som om det minimalistiske lydbildet er avhengig av dampende tekster (og videoer) for å balanseres. Dersom sexfikseringen hadde blitt trappet noe ned, og tekstene hadde hatt noe mer å by på (eventuelt bare vært skrevet bedre), kunne man kanskje se gjennom fingrene med at det hele lyder ekkelt overprodusert.

Konklusjon

"Discipline" har én lytteverdig låt, og det er Feedback. Ergo bør et singelkjøp være tilstrekkelig for de fleste. Resten av platen er nemlig et vulgært forsøk på å være oppdatert, men det hele ender med plattheter og musikalske vendinger vi har hørt før.

Janet Jackson Discipline   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen