Test

Jamison Young - Shifting Sands Of A Blue Car

Sydney-mannen Jamison Young debuterer med tolv låter, som i følge ham selv kan kategoriseres som elektronisk folk. Platen gir inntrykk av å være selvlaget, men har hatt faderlig drahjelp av Tim Powles, i form av nokså kreativ studioproduksjon samt noe akustisk instrumentering.

Overskyggende produksjon

"Shifting Sands of a Blue Car" har enkelte gode tilløp, men det holder ikke i lengden. Alle foto: Guillaume Charriau

I bunnen ligger likevel Youngs enkle sanger for gitar og vokal, med tekster som noen ganger forsøker å si noe viktig om verden. Kanskje er det synd at produksjonen til tider blir voldsom og ruvende, og dermed overdøver det skjøre utgangspunktet. Men man kan samtidig mistenke at dette er et svært så bevisst grep; artistens sterkeste side er nemlig ikke sang. Stemmen hans er heller middelmådig, og hvordan det egentlig står til med gitaristferdighetene vet vi pussig nok lite om. Tekstene når heller ikke opp til sine rosende omtaler (særlig i australsk presse). Man kan se at det har vært gjort et forsøk, men å genierklære disse linjene ville være å gjøre skam på andre låtskrivere som har en langt mer original og meningsfull tone.

Som nevnt plasserer Young sin egen musikk i segmentet elektronisk folk. Disse sjangerbetegnelsene har elastisitet som en godt brukt nylonstrømpe, og det blir verre for hvert år å tildele en CD sin rettmessige plass. Hvis man ønsker det, kan elementer av god, gammel psykedelia spores (hør for eksempel Live On A Moon eller Cold World), og hvis man heller vil finne et snev av Leonard Cohen, The Decemberists eller Beck, ja, så kan det sikkert la seg gjøre. Hvis noenlunde sannsynlige referanser likevel er viktig, kan Tom McRae trekkes frem (Steps Beyond). Også Moby kan tjene som veiviser, om enn en tanke retningsvill.

Kort sagt klimprer platen i all hovedsak rolig avsted og byr på få lyttermessige utfordringer. Samtidig klarer den ikke å skape den gode, meditative flyten som kunne ha løftet CD-en opp på et høyere kvalitetsnivå. En annen mulig løsning kunne være en mer entusiastisk sanger, sprekere melodilinjer og et luftigere klangmessig uttrykk. Slik resultatet foreligger, blir det for lite å gripe fatt i, og låtene får ikke ordentlig fotfeste. I stedet for å legge flid i grunnstrukturen, har denne blitt forsøkt glattet over med en flerfarget og episodevis innbydende elektronisk gloss.

Gode glimt

Jamison Young tar musikalsk sats, men lander bare delvis på notebeina.
Jamison Young tar musikalsk sats, men lander bare delvis på notebeina.

Produksjonsmessig har det blitt foretatt en rekke grep for å forhindre at Youngs debutplate skulle bli en lapskaus av kjedelige og ensformige singer/songwriterlåter. Grepene kommer ofte til uttrykk gjennom beats og scratching hentet fra den gamle hiphop-skolen, men også som psykedeliske elektronika-elementer, synthmanipulering og diverse sampling. Noen ganger er det både vellykket og vellydende, som i introduksjonen til Top Of The Hill og avslutningen på Live On A Moon. Andre ganger lyder det ordinært og mer velkjent enn ønskelig.

"Shifting Sands Of A Blue Car" åpner med en av platens kanskje kjedeligste låter med sin ensformige tekst, ensformige melodi og generelle ensformighet. Du tar poenget. Også blant CD-ens beste spor (de fleste allerede nevnt ovenfor) er det en tendens til at de virkelig gode partiene er så alt for korte, omtrent som mengden saus på en fin restaurant, hvis vi ser bort ifra at det her dreier seg mer om en gjennomsnittlig taverna.

Konklusjon

Sanger og gitarist Jamison Young gjør en grei debut, og kan komme til å levere enda bedre musikk i fremtiden. Hittil bærer det likevel for mye preg av middelmådig talent og flink produsent-kamerat til at utgivelsen makter å fenge i særlig grad. Oppsummert har platen for mye fet dressing, og salaten kunne vært sprøere.

Albumet kan lastes ned gratis på http://www.jamyoung.net/.

Jamison Young Shifting Sands of a Blue Car   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen