Regissør James Cameron er en av pionérene bak nåtidens stereoskopiske 3D-teknologi.
Regissør James Cameron er en av pionérene bak nåtidens stereoskopiske 3D-teknologi. (Bilde: Angela George / Wikimedia Commons)

James Cameron vil lage bedre brillefri 3D

Slår sammen kreftene med Dolby og Philips.

Nylig kunne BBC fortelle at 3DTV har dabbet helt av, og at det er liten interesse for stereoskopiske TV-sendinger blant den britiske befolkningen.

Da James Cameron introduserte den nåværende stereoskopiske 3D-teknologien med flagg og faner i 2009, ved utgivelsen av den spektakulære spillefilmen Avatar, fulgte produsenter etter i årene som fulgte. Alle TV-er skulle ha 3D, og valget sto stort sett mellom aktiv eller passiv 3D.

3D har aldri tatt helt av, verken på kino eller hjemme. Noe av grunnen kan tilskrives at man er nødt til å bruke briller for å se innholdet riktig, men alternativet med brillefri 3D kan muligens fjerne dette spesifikke hinderet. Nå slår Cameron et slag for denne teknologien.

Utfordring for hjemmefronten

På den nylig overståtte NAB 2013-konferansen i Las Vegas, annonserte James Camerons 3D-initiativ Cameron / Pace Group (CPG) at de har slått sammen kreftene med Dolby og Philips, og har begynt å samarbeide om det brillefrie Dolby 3D-formatet.

Trekløveret er nemlig av den oppfatningen at brillefri 3D kan forbedre underholdningsopplevelsen markant, og derfor satser de nå for fullt på teknologien.

– James Cameron banet vei i underholdningsbransjen med sin bruk av 3D i film, men det har vært en utfordring å føre denne visjonen til hjemmet, og til smarttelefoner og nettbrett, sa Vincent Pace ifølge Digital Trends.

Pace grunnla CPG sammen med James Cameron, og gruppen utøver innflytelse blant studioer, filmskapere, distributører og andre parter som er interessert i 3D.

– Dolbys 3D-format gir filmskapere verktøy til å bringe sin kunstneriske visjon via produksjon og distribusjon og hele veien til presentasjon. Samtidig mener vi at dette er den beste 3D-opplevelsen for forbrukerne, uten behov for spesielle briller.

Bred innsynsvinkel

Ifølge Digital Trends skiller Dolby 3D seg ut, ettersom teknologien håndterer alle sider ved produksjonskjeden – fra selve produksjonen til levering og avspilling. Én av nøkkelegenskapene ved Dolby 3D er også at teknologien har en bred innsynsvinkel, slik at seeren ikke må sitte rett foran TV-en for å dra nytte av den stereoskopiske effekten.

Det kan fort hende at brillefri 3D er det som skal til for å virkelig gi teknologien fart på seg blant forbrukerne. Om det viser seg å stemme, gjenstår å se.

James Cameron & co er ikke de eneste som forsøker å forbedre 3D-teknologien:
Viser langt bedre brillefri 3D-skjerm »

(Kilde: Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen