Test

Jakthunder

Tyske Ann-Kristin Reyels debuterer med den dramatiske kjærlighetsfilmen "Jakthunder", og har ikke bare vært regissør på filmen, men også vært med å skrive den. Dette skal visstnok være hennes eksamensfilm, og ut ifra det kan man trygt si at hun viser at talentet er til stedet, ihvertfall til å lage stemningsskapende filmer.

Av skuespillere er det nok ingen kjente fjes for oss nordmenn, så fremt du ikke er over gjennomsnittet opptatt av tyske filmer og serier. I hovedrollene har du Constantin von Jascheroff som Lars, Marie spilles av Luise Berndt mens Josef Hader og Sven Lehmann spiller fedrene til henholdsvis Lars og Marie.

Det blir en noe spesiell julemiddag hos Lars og faren Henrik
Det blir en noe spesiell julemiddag hos Lars og faren Henrik

O glade jul

I "Jakthunder" - tittelen stammer fra en lek på en islagt innsjø med hundemasker - møter vi Lars og hans far sammen med deres to hunder bosatt på en bondegård på landet ett eller annet sted på landsbygda i det gamle Øst Tyskland. Man forstår rimelig fort at de er nyinnflyttede og har problemer med å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Faren og moren til Lars er skilt, julen nærmer seg og Lars skal feire den hos moren sin i Berlin. Lars ser frem til å komme vekk fra den ultrakjedelige landsbygda, mens faren på sin side mener han har godt av å være alene. På togstasjonen kommer Lars i kontakt med den stumme jenta Marie, som igjen fører til at han går glipp av toget til Berlin.

Når han da etter hvert kommer seg tilbake til bondegården viser det seg at faren slettes ikke er alene, han har nemlig fått besøk av tanten til Lars. Det skaper selvfølgelig konflikter, og dette sammen med at Lars nettopp har møtt Marie fører til at han vegrer seg mot å dra til mor på juleaften. Vi blir vitne til at vennskapet mellom Lars og Marie blomster, samtidig som vi også blir introdusert for faren hennes som driver den lokale puben. Etter hvert blir det flere besøk på bondegården, noe som kulminerer i en ganske så sær og spesiell julefeiring.

Langdryg

Det denne filmen først og fremst klarer er å vise hvor umåtelig kjedelig det må være å bo på det lille stedet handlingen utspiller seg på. Dette klarer den kun ved bildebruken som alene gir følelsen av at det må være fryktelig ensomt å vokse opp den øst-tyske landsbygda. At de filmet om vinteren hjelper å vise dette enda tydeligere. Samtidig holder de seg stort sett til de samme stedene hele tiden bortsett fra i noen tilfeller; den slitne bondegården, skogen – hvor Lars og Marie tilbringer mye tid – og den noe fallferdige puben hvor stamgjestene er minst like slitne som stedet. Valget av så få steder er også med på å vise at det ikke er stort å gjøre på dette stedet.

Historien i filmen blir dessverre for langdryg. Det er få ord som blir sagt gjennom det hele av filmen og mye av grunnen til det er at en stum jente som er en av de sentrale figurene. I tillegg har filmen til tider i overkant lange filmsekvenser som prøver å fremtvinge stemningen. Filmen varer i underkant av halvannen time, men det føles nesten som det dobbelte når man sitter i kinosetet. Selvfølgelig, at filmen tar seg god tid kan være både positivt og negativt, avhengig om man setter pris på historien eller ei. For undertegnede var det litt begge deler; den ble noe kjedelig i lengden, men undertegnede var utrolig nysgjerrig om hva som kom til å skje med de forskjellige karakterene.

Dansende
Dansende "hunder".

For åpent

Nettopp det er også det sterkeste kortet til "Jakthunder", man blir veldig interessert i de ulike karakterene og man er fryktelig nysgjerrig på hvordan det hele skal ende. Men slutten klarer aldri å svare på de spørsmålene man sitter inne med, regissøren lar det hele stå for åpent. Filmen legger selvfølgelig føringer, men mest av alt inviteres seeren til å tenke selv. Man får heller aldri svar på hvorfor innbyggerne var så skeptiske til å snakke med Lars og faren. Man kan lure på om det kanskje hadde noe med bondegården de bodde på, men det er vanskelig å si. Det er mer nærliggende å tro at det er fordi lokalbefolkningen var skeptiske til innflyttere generelt.

Skuespillerprestasjonene er jevnt over bra og alle klarer å få frem feilene og manglene til de ulike karakterene på en flott måte. Men det er von Jascheroff som skiller seg ut fra skuespillermengden. Det er ikke den letteste jobben å være skuespiller i en film hvor dialogen ikke akkurat har en fremtredende rolle, og i Jakthunder viser han at han takler den oppgaven med bravur.

Konklusjon

"Jakthunder" er god på den måten at den får deg til å bli nysgjerrig på de ulike figurene. Er du en som liker å få svar på alle spørsmål i filmer du ser, er nok ikke dette noe for deg. Her er det få svar, og filmen er samtidig noe langdryg. Mange vil nok kjede seg og bare vente på å slippe ut av kinosalen, mens andre vil storkose seg med de stemningsskapende bildene og en historie som sakte men sikkert utfolder seg. Det skal også sies at det er ett knippe med meget spesielle personer i denne filmen, som er med på berike filmopplevelsen. Dette er en film som du enten liker, eller synes er dørgende kjedelig.

Jakthunder   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen