Jakter på metaller i verdensrommet

Jakter på metaller i verdensrommet

Enkelte metaller begynner å bli mangelvare på jorda. Det kan åpne for gruvedrift i verdensrommet.

Enkelte av metallene som brukes i PC-er, mobiltelefoner og annen elektronikk begynner å bli mangelvare på jorda. Disse sjeldne metallene finnes imidlertid i store mengder andre steder. Dette har fått forskerne til å vende blikket utover, i et forsøk på å finne asteroider som inneholder verdifulle mineraler, metaller eller vann.

Tester ut systemene

Forskere har sendt opp et romfartøy de kaller Arkyd 3, som skal gå i lav bane rundt jorda de neste dagene. Målet er å få testet ut programvare og kontrollsystemer for å forberede oppskytingen av Arkyd 6, romfartøyet som skal utføre selve letejobben.

Ved hjelp av sensorer for infrarøde mellombølger skal Arkyd 6 kunne analysere overflaten på asteroider i jakten på sjeldne metaller og vann. Årsaken til at det også letes etter vann, er muligheten for å utnytte dette som forsyningskilde for fremtidige bemannede romferder. I tillegg kan vannet benyttes som drivstoff, skriver Gizmodo.

Landet romfartøy på komét

Arkyde 3 er utviklet av et privat romselskap, grunnlagt av blant andre romentusiastene Larry Page og Richard Branson. Men også offentlige interesser er involvert i arbeidet som har som mål å gjøre gruvedrift i verdensrommet til en realitet.

Larry Page er en av grunnleggerne bak Google, mens Richard Branson kanskje er mest kjent som grunnlegger av plateselskapet Virgin, noe som skaffet ham inntekter nok til å utvikle et forretningsimperium som i dag består av rundt 370 selskaper, blant annet Virgin Records og flyselskapet Virgin Atlantic. Han er også mannen bak verdens første romhavn, en «flyplass» for kommersiell trafikk til verdensrommet.

I fjor klarte den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) å lande romfartøyet Rosetta på en komét i bevegelse. Det viser at planene om gruvedrift er realiserbare, mener forskerne i Planetary Research, som har bygget Arkyd 3. Planen er å etablere ubemannede gruver der driften skjer via fjernkontroll. 

Kan skape en ny økonomisk virkelighet

En av grunnleggerne i Planetary Resources, Peter Diamandis, sier i en uttalelse at den vellykkede oppskytingen av A3R er en betydningsfull milepæl, og at teamet som jobber med dette utvikler teknologi som vil sette menneskeheten i stand til å utvikle en utenomjordisk økonomi som vil endre måten vi lever på fundamentalt.

Slik skal NASA finne liv på andre planeter >>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen