Jakten på lykke

Utrykket “The Pursuit of happiness” er mest kjent fra den amerikanske uavhengighetserklæringen. Det aner meg allikevel at Thomas Jefferson hadde en noe mer sofistikert ide om lykke enn det som blir presentert i filmen ”Jakten på lykke”. Dette er på altfor mange måter en skikkelig trist film. Og nei, jeg ble ikke våt i øyekroken hvis det var det du trodde.

Er lykken på bussen?
Er lykken på bussen?

"... and so the story goes"

Chris Gardner (Will Smith – ”I, Robot”) er en mislykket forretningsmann som hver dag strever med å få betalt regningene sine samt holde kone og barn over vannskorpa. Gardner lever av å selge røntgenmaskiner til forskjellige sykehus. Det viser seg å være uhorvelig vanskelig å få solgt maskinene (dessuten blir de til stadighet stjålet av både uteliggere, gale menn og gatemusikanter), derfor bestemmer Gardner seg for å prøve lykken som aksjemekler.

Med sine sterke sosiale evner klarer han å snike seg innpå finanseliten, og får etter hvert sjansen til å vise seg frem i et kurs for nye aksjemeglere. Problemet er bare at blant de cirka 30 elevene er det kun èn som får jobben. Kona (Thandie Newton – ”Mission: Impossible II”) til Gardner tror at mannen hennes nærmest er gal som ønsker å satse på en ny usikker karriere, derfor flytter hun ut og prøver å ta guttungen med seg. Det viser seg å bli vanskelig. Til tross for null penger klarer Gardner å holde liv i ungen samt satse alt på den nye jobbmuligheten. Kanskje klarer han også å finne lykken?

Brist i fundamentet

... eller kanskje i senga?
... eller kanskje i senga?

”Jakten på lykke” er visstnok basert på en sann historie. Helt greit det. Jeg får allikevel følelsen av at dette er en type sann historie som er som skreddersydd for Hollywood. En sann historie som føles falsk. Filmen er underholdende nok, men det er en brist i fundamentet. Det er noe grunnleggende galt med både hva filmen forteller og hva den ”mener”.

Oppsummert består filmen av en god dose familiemoral og en dæsj ”gi aldri slipp på dine drømmer” (av typen amerikanske drømmer, selvfølgelig). Hva!? Fyren ønsker jo å bli en aksjemegler for svarte! Han ser på mennene i slips som smilende forlater kontorene sine og han ønsker å bli som dem. Og når han endelig får det til… Det er nesten så man må gi filmen kredibilitet for at den er så gjennomført kynisk i formidlingen av sine verdier.

Nei, den var visst på bussen allikevel.
Nei, den var visst på bussen allikevel.

Oscartosker

Når en lett skuespiller tar en halvseriøs rolle blir det ofte Oscarnominasjoner. Will Smith er en kul nok fyr han. Sjarmerende, og ikke altfor irriterende. Men med tårevåte øyne passer han derimot ikke like godt. Ikke det at han ikke har grunn til å gråte. Det er nok av elendighet. Endeløse turer frem og tilbake mellom herberger og suppestasjoner. Og denne gosselige lille sønnen med afrosveis. Baseballkamp og basketspill mellom far og sønn. Dette er feite amerikanske pannekaker med masse sirup på toppen, men bygget opp av cellofan, ikke melk og egg.

Konklusjon

”Jakten på lykke” er et klamt og utspekulert drama med en hårreisende moral. Jakten på lykken har neppe blitt presentert mer banalt og enfoldig enn i denne filmen. En grei dose med velfungerende humor gjør at anmelderøksa blir stående i skuret for denne gang, men det er rett før filmen fortjener totalslakt.

Jakten på lykke

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen