Refleksjon Jakten på evig lagring

(Bilde: Masson, Shutterstock / Montasje)

Hvordan kan du lagre bildene dine i 100 år?

Svaret er mye vanskeligere enn du tror.

I rundt 20 år har harddiskene vært mediet vi har lagret dataene våre på, og den har hatt en betydelig rolle i utviklingen av PC-markedet. Den har likefullt endret seg radikalt siden fødselen, både i størrelse, mekanikk og format. Disken er imidlertid ikke det eneste lagringsmediet rundt om i de tusen hjem, den akkompagneres av både DVD-plater, minnekort og minnepinner aktivt i bruk.

Men la oss si at du har lyst til å lagre familiebildene i dag, digitalt, og putte lagringsmediet i en bankboks slik at barna til barnebarna dine kan hente dem opp igjen om 50, eller 100 år? Hvordan gjør du det, vil harddiskene, minnekortet eller DVD-platene holde utover så lang tid?

Foto: Peter Kim, Shutterstock

Den problemstillingen har jeg tygget litt på de siste månedene. Det hele startet med denne saken, der vi dykket ned i hvorfor SSD-er kan miste dataene sine etter bare er par måneder. Siden har flere kollegaer, lesere og andre medier stilt meg spørsmålet – hva gjør man om man vil sørge for av dataene er intakte og kan leses om så mange år? 

Sannheten er at de dårlige alternativene er mange, og de gode – om de finnes – er få. 

Les kommentarene (13)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen