Jager demonstranter med elektromagnetiske stråle

Teknofil Jager demonstranter med elektromagnetiske stråle

Jager demonstranter med elektromagnetiske stråle

USAs militære utvikler et våpen mot store folkemengder.

Det amerikanske militæret har i flere år jobbet med flere typer ikke-dødelige "crowd control"-, eller folkemengdekontrollsystemer. Nylig demonstrerte de en teknologi de har jobbet med i noen år – det de kaller Active Denial System (ADS).

ADS dukker opp i form av et slags panel på taket av militære kjøretøy. Dette panelet blir deretter rettet mot for eksempel en folkemengde med demonstranter, før en svært ubehagelig, men harmløs, varmebølge blir rettet mot dem.

Ifølge de som har opplevd ADS, kjennes det ut som du får en aktiv smelteovn rettet mot deg rett foran ansiktet. Resultatet blir at du bare vil løpe vekk for å unngå den ubehagelige opplevelsen.

Ikke farlig

ADS fungerer ved at en elektromagnetisk stråle på 95 GHz rettes mot uregjerlige folkemengder. Du kan verken se eller høre at strålen kommer mot deg, og du vil dermed instinktivt løpe vekk når du blir utsatt for den.

Av 11 000 testobjekter var det bare to som måtte ha medisinsk tilsyn, men ingen av tilfellene var av alvorlig art. ADS skaper ingen langvarige skader ettersom strålen ikke trenger dypt inn i kroppen.

Stråling i mikrobølgeovner foregår på mye lavere frekvenser, slik at strålene går gjennom maten. Dette er ikke tilfellet ved ADS, forsikrer forskerne bak teknologien.

Portable utgaver planlagt

Selv om ADS ikke medfører risiko for alvorlige skader, benytter likevel militæret flere sikkerhetsmekanismer. En av disse er at strålen ikke kan være aktiv i mer enn tre sekunder av gangen.

ADS er foreløpig bare tilgjengelig via taket på et militærkjøretøy, men mer portable utgaver er planlagt. Se mer av teknologien i videoen nedenfor:


(Kilde: The Sydney Morning Herald)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen