Test

Jack Johnson ? Sleep Through The Static

På femte forsøk har Jack Johnson produsert en langspiller utenfor Hawaiis grenser.

Bølgende, blått og bedagelig

Populariteten viser seg å være like grenseløs som før, med topplasseringer på irske, australske og amerikanske hitlister. Som tidligere proff-surfer, dessuten født og oppvokst på Hawaii, har 32-åringen et naturlig forhold til bølgende, blå landskap. Johnson gir seg som oftest til kjenne som låtskriver, sanger og gitarist, men har også dreisen på piano og ukulele. I tillegg er han utdannet filmskaper.

Johnson slentrer musikalsk avgårde.
Johnson slentrer musikalsk avgårde.

Øymannen fikk sin debut med "Brushfire Fairytales" i 2001, godt hjulpet av gjesteartisten og sin musikalsk tremenning, Sam Beam (bedre kjent under artistnavnet Iron and Wine). I det vi etterhvert har lært å kjenne som typisk Jack Johnson-stil, trillet platen daft av sted med avslappede traller om havet, kjærligheten og det gode liv. Siden den gang har han blant annet laget musikken til filmen "Nysgjerrige Nils", i indirekte kompaniskap med Heitor T. Pereira fra Simply Red og Jerry Goldsmith, musikkskaperen til "The Omen".

Krig og fred og sånt

Årets utgivelse har en mørkere og mer politisk side enn det Johnson tidligere har utsatt sine lyttere for. Han fremstår som mer moden og reflektert, selv om tekstene stort sett er helt på det jevne. Kone og to barn har, i tillegg til politisk uro i verden generelt og USA spesielt, slipt bort noe av den feriestemningen som preget de tidligere utgivelsene. Tittelsporet, og flere andre, røper en kritisk holdning til terror, og samtidig en forsonende, fredselskende ånd, men de beste låtene er likevel ikke de med politisk undertone.

Med en særpreget, slentrende sangstil og en musikalsk mal som ikke byr på de største hakesleppene, kan en hel CD med Johnson forløpe som en nedadgående spiral: Det starter hyggelig, men ender i bølgende, vannblå medtatthet. Låtene beveger seg fra A til Å uten å kunne oppvise mer enn noen matchende vers og et mantra i midten, kanskje etterfulgt av en instrumentalsolo mot slutten. Denne enkle formelen har fungert et tusentalls ganger tidligere, men det betyr jo ikke nødvendigvis at den er et lykketreff. Flere av sangene kunne blitt mer fengende dersom mønsteret hadde blitt bearbeidet på en mer kreativ måte.

Enkle gleder og de nære ting

Komposisjonene er i høy grad gitarbaserte, med diskret akkompagnement av standardensemblet keyboard, trommer og bass. Vokalen ligger som en noe slakk høyspentledning over et stadig dempet lydbilde, og mumler fram linjer som "Trouble travels fast when you´re specially designed for crash testing". Det er ufarlig, sjarmerende og på grensen til søvndyssende.

Jack Johnson liker seg nok best hjemme.
Jack Johnson liker seg nok best hjemme.

De beste sporene på "Sleep Through The Static" er ikke de miljøbevisste og politisk-å-så-korrekte visene, men de enkle, skisseaktige kjærlighetssangene han har skrevet til sin kone og sine barn. Jack Johnson er trolig en nokså hjemmekjær type, en sånn som aldri undervurderer de nære ting.

I alle fall er det dette imaget han ønsker å skape rundt egen person. Han er av den typen som bruker sin artiststatus til å reklamere for alternative energiformer ved å spille inn hele CD-en ved hjelp av 100 prosent solenergi. Muligens et både eksentrisk og koselig tiltak.Konklusjon

Hyggelige melodier, som likevel blir for platte og glatte i lengden, er et varemerke for Jack Johnson. "Sleep Through The Static" er en koselig samling tankefragmenter, geleidet av en trygg gitar og stemme, fra en livsglad og familiekjær surfer som i beste fall fungerer utmerket når man vil slappe av, og i verste fall vil føre til mer irritasjon enn avslapning i det lange løp.

Jack Johnson Sleep Through the Static   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen