Ixus for de kresne

Kjent design, men med ny innmat.
Kjent design, men med ny innmat.

Canon har lenge hatt både lekre designkameraer og kameraer som gir høybildekvalitet, men ikke begge deler sammen. Helt til nå.

I dag lanserer Canon en ny generasjon Ixus med 300HS. Dette ser ut som en ganske vanlig Ixus, men har lyssterk optikk som skal være av høy kvalitet og en CMOS-brikke i stedet for CCD som er vanlig i kompaktkameraer i dag. Brikken er såkalt bakbelyst, det vil si at man den lysfølsomme delen ikke er på den samme siden som alle de andre kretsene er, slik at det lysfølsomme arealet kan økes. Dermed fanger brikken mer lys og du får bedre bildekvalitet, særlig i dårlig lys.

Canon hevder at støynivået derfor skal være ca 60% lavere enn på tidligere Ixus-modeller. Når største blender på vidvinkel er f/2.0, altså et helt stopp bedre enn normalt, bør dette bety at kameraet får langt bedre egenskaper i svakt lys enn noen tidligere Ixus.

Vi fikk leke med kameraet i noen få minutter, og det første som slår oss er at dette virker solid sammensatt. Det kommer i tre ulike farger; svart, sølv og hvitt. Det svarte får en ru overflate som gjør at det kjennes ut som meget godt håndverk. Kameraet er litt tykkere enn mange andre Ixus-er, men det gjør at det også ligger veldig godt i hånden.  Den lille størrelsen på kameraet, kombinert med en skjerm på 7,5cm (3 tommer) gjør at det ikke er noe sted å hvile tommelen, annet enn på selve skjermen, men det bør ikke skape nevneverdige problemer til vanlig.

Stor og klar skjerm, men med liten plass til tommelen.
Stor og klar skjerm, men med liten plass til tommelen.

Ixus 300HS kan skilte med 10 megapiksler på en 1/2,3 tomme CMOS brikke. Dette er altså ikke en veldig stor brikke, og kameraer som Powershot G11 og S90 bør derfor kunne gjøre det bedre, men med ny brikketeknologi er det ikke sikkert forskjellen er voldsomt stor. Det er også den lille brikken som gjør det mulig å lage et såpass lite kamera med så høy lysstyrke på objektivet.

Les testen vår av Powershot G11 og sniktitten på Powershot S90.

Zoomområdet går fra tilsvarende 28-105mm, og på full tele er blenderen ganske normale f/5.3. Det er altså hovedsakelig på vidvinkel at du får spesielt stor blender.

Kameraet har både lukker- og blenderprioritet, så du har en del manuell kontroll. Men grensesnittet er nok ikke like godt som på G11.

Det som i daglig bruk skiller kameaer med CMOS-brikke fra de med CCD er evnen til å ta opp video i HD-format. 300HS kan ta opp video i 720p med stereolyd og zooming mens du filmer. Dersom du kan klare deg med lavere oppløsning, kan det ta 240 bilder pr. sekund i 320x240. Formatet er Quick Time med H.264 codec.

Liker du å ta lange bildeserier, kan du med dette kameraet ta 3,7 bilder pr. sekund i full oppløsning  så lenge det er plass på minnekortet, eller 8,4 bilder pr. sekund i oppløsnign på 2,5 megapiksler.

Mange speilrefleksbrukere ønsker seg et lommekamera i tillegg, som de kan ha tilgjengelig alltid. Da blir det for stort med speilløse systemkameraer og også ofte med Powershot G11. Til denne gruppen vil Ixus 300HS være ideell. Det gir høy bildekvalitet (antakelig) på full automatikk, samtidig som du har manuelle muligheter hvis du virkelig trenger det. Kameraet passer i en lomme eller veske uten å være til bry.

Ixus 300HS kommer i butikkene i månedsskiftet mai/juni, og har en veiledende pris på 3490,- kroner.

Høyest mulig bildekvalitet på minst mulig plass er antakelig Canons tanke bak dette kameraet.
Høyest mulig bildekvalitet på minst mulig plass er antakelig Canons tanke bak dette kameraet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen