TEST: Iwimp – fremtidens mobile musikktjeneste
Test

Iwimp – fremtidens mobile musikktjeneste

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Iwimp er mobilversjonen av nett-tjenesten Wimp, som igjen er et samarbeid mellom Platekompaniet, Telenor Djuice og Aspiro. I korte trekk er Wimp en nett-tjeneste for musikk, der du kan tegne et abonnement som gir deg tilgang til et enormt musikkbibliotek. Ved å installere programmet Wimp, kan du spille av musikken på en PC uten at du behøver å laste den ned og lagre den på maskinen din. Forutsetningen er selvsagt at du er koblet til Internett.

God veiledning
Tjenesten kan minne om den svenske løsningen Spotify, der du kan velge mellom å tegne et abonnement, eller å få spillelista di avbrutt av reklameinnslag. Men den norske løsningen skiller seg på et par punkter. Blant annet er det svært enkelt å søke på musikk og å sette opp egne spillelister. Dessuten er tjenesten spekket med anbefalinger som gjør det spennende å ”bla” i platehyllene.

På listen finner vi anbefalinger som ”Den beste filmmusikken”, ”De beste Live albumene”, ”Klassiske rockealbum”, ”Glemte skatter” osv. Her er sjansen stor for at du finner igjen låter du hadde glemt at du en gang elsket, og at du snubler over nytt og gammelt som du vil legge til på favorittlista.

Beta
Tjenesten er fremdeles i en betafase, og det er i høyeste grad også programvaren vi fikk for å installere på vår Iphone 3G. Men selv om det er rom for forbedringer i programvaren, så er vi imponert over hvor langt tjenesten er kommet. Nå kan vi høre alt vi orker av musikk, når og hvor vi vil. Det er nesten så vi lurer på hva vi skal bruke de 16 GB-ene med lagringskapasitet i Iphonen til. Men bare nesten.

Vi trenger fremdeles internminnet til musikklytting der det ikke er god nok mobildekning, eller om vi vil høre på musikk mens vi surfer. Iwimp kan nemlig ikke kjøre i bakgrunnen på Iphone.

Enkel
Klienten for Iphone er svært enkel. I det vi starter den opp ser vi straks spillelistene vi har laget på PC-en. Vi finner også en oversikt over de siste artistene vi har søkt etter med mobiltelefonen (ikke PC-søkene), og en liste med anbefalinger. Av en eller annen grunn er listen med anbefalinger på mobilversjonen langt mer omfattende enn listen på PC-versjonen. På mobilen finner vi blant annet ”det beste fra de beste”, ”Puddelrock”, ”Lyden av Manchester” og ”Sjettils Favoritt”, i tillegg til en topp 10-liste.

Alle anbefalingene her går på album. I bunnen av skjermbildet finnes to ”knapper”. Den ene sender oss til forsiden av applikasjonen, den andre åpner for søk.


Svak på søk
Men om søkemotoren til PC-versjonen er god, så er det ennå et stykke arbeid som gjenstår på mobilversjonen. Her er det kun mulig å søke på artist, og ikke på album eller låt. Når vi søker på en artist som Maria McKee (hun som synger ”Show me heaven”) er de sju første treffene på lista samlealbum med diverse artister.

Lenger ned på listen finner vi imidlertid fire av de til sammen ti albumene McKee har gitt ut som soloartist. Ingen av albumene hun har gitt ut med Lone Justice er med på denne lista, heller ikke når vi søker spesifikt på dette bandet.

Men det vi finner merkelig er at hennes album ”Live Acoustic Tour 2006” ikke lar seg spille av i mobilklienten. Dette er så langt det eneste albumet vi har opplevd dette problemet med, men siden vi tross alt bare har testet noen titalls album utelukker vi ikke at det kan oppstå liknende problemer med andre filer.

Hikke
Når vi beveger oss fra et område med WLAN eller 3G og over i et område med Edge-dekning henger spilleren seg opp. Indikatoren viser at låta fortsatt går, men det kommer ingen lyd. Noen ganger kommer lyden tilbake etter et par minutter. Andre ganger kommer den ikke i det hele tatt, eller den kommer når vi starter neste låt på spillelista.

Beveger vi oss tilbake til 3G eller WLAN-dekning kommer lyden rast på plass. Når lyden er på plass er lydkvaliteten godkjent.

Rom for forbedringer
Her er det åpenbart rom for forbedringer, og siden programvaren ennå ikke er ferdig tillater vi oss å sette opp en liten ønskeliste.

Først og fremst ønsker vi oss en litt større buffer, slik at vi får færre dropp i musikken som følge av nettverksproblemer.

Kan vi ved å klikke på artistens navn i avspilleren få opp en liste med andre album fra samme artist?

Kan vi når vi klikker på albumbildet få opp et større albumbilde og informasjon om albumet (årstall, selskap osv).

Kan vi få en volumkontroll på skjermen?

Kan vi få en funksjon som gjør at vi kommer tilbake til der vi var, når telefonen har ringt, eller programmet av andre grunner er avbrutt?

Kan vi få opp en forløpsindikator som vi kan trykke på for å bevege oss fremover eller tilbake i en låt?

Og aller viktigst: Kan vi få en søkefunksjon der det er mulig å få treff også på album og låtnavn?

Piratdødare
Men selv uten disse funksjonene er dette et program vi anbefaler på det sterkeste. Vi er ikke i tvil om at løsninger som dette, forutsatt at prisen ikke blir for høy, vil føre til at det blir lenger mellom piratnedlasterne.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen