Itunes stenges ikke

Apple tok ut det tunge skytset da det ble foreslått at musikeres royalties for musikkjøp skulle heves på musikken kundene kjøper gjennom nettet eller på CD. Selskapet truet med at de ville måtte stenge Itunes Store om de måtte gi fra seg mer av inntekten de får. Det behøver de ikke nå.

Vurderte musikernes inntekt
Amerikanske Copyright Royalty Board (CRB) bestemte i går at avgiftene musikkleverandørene må betale til musikere for musikken de selger, såkalte royalties, skal forbli uendret. Musikerne selv ønsket at denne avgiften skulle heves til 15 cent per sang, men etter å ha vurdert saken har utvalget bestemt at avgiften skal forbli på 9.1 cent. Dermed vil ikke Apple stenge Itunes Store slik de truet med.

- Vi er fornøyde med CBRs avgjørelse om å holde royaltyavgiften på dagens nivå, sier en talsperson for Apple, ifølge Cnet News.

For Apple ville en forhøyelse av avgiften skapt store problemer ifølge dem selv. For hver sang de selger for 99 cent betaler de i dag 70 cent til plateselskapene. 9.1 cent av disse går så til musikerne. Det er disse musikerne ønsket at skulle heves. Men mens Apple jubler sitter musikerne som taperen i denne saken.


Apple truet med å stenge Itunes Store om de måtte gi fra seg mer av inntektene.

- Kunne gått verre
Rick Carnes, leder av den amerikanske musikerforeningen Songwriter Guild, har ifølge Cnet lenge jobbet for en forhøyelse av royalties for musikere i USA, men han velger å se positivt på utfallet. Det kunne gått verre ifølge han.

- Digital Media Association ønsket for eksempel en senkning i roylaties til 4.5 cent. 9.1 cent er ille, men 4.5 cent ville vært en katastrofe. Det er vanskelig å gå og be om mer penger nå. Alle sliter og inntil vi får en stans i røveriet som foregår på nett, blir det vanskelig å gjøre noe med denne saken, sier han ifølge Cnet.

- Musikerne får veldig liten andel
Den amerikanske vurderingen har ifølge juridisk sjef hos Tono, Irina Eidsvold Tøien, lite å si for norske musikere. Itunes Store har egne avtaler her i landet. Men hun legger ikke skjul på at inntektene musikerne får er svært liten når musikken deres selges.

- Her i Norge får musikerne rundt 8 prosent, etter vårt syn er dette svært lite da distributørene og plateprodusentene blir sittende igjen med en stor bit av kaka, sier hun til Teknofil.


Ifølge Irina Eidsvold Tøien hos Tono får norske musikere og komponister liten del av inntektene for musikken de lager.

Likevel forelegger det ingen planer i den nærmeste tid om å heve inntektene musikerne får fra musikken du laster ned. Men på spørsmål om det er mulig for musikere å overleve på den lille inntekten de får fra salg av sin egen musikk har Tøien kun et svar:

- Det er et veldig godt spørsmål.

Men foreløpig kan du altså være trygg på at du fortsatt vil kunne kjøpe musikk via Itunes Store.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen