It's a Free World

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Angie (Kierston Wareing) er en alenemor som jobber med å rekruttere immigranter fra hovedsaklig øst-Europa til elendig betalt arbeid i England. Det er ikke bare de stakkars immigrantene som blir behandlet dårlig, noe Angie får erfare når hun en dag får sparken fra firmaet uten god grunn. Fast bestemt på at ikke bransjen skal få tatt rotta på henne, begir Angie seg ut for å starte sin egen bedrift sammen med venninnen Rose (Juliet Ellis). Livet i denne bransjen er tøft og går ut over både familie og venner. Angie må kjempe hardt for å klare seg, men klarer hun å beholde sin medmenneskelighet i det hele?

Nedtonet sosialrealisme

Angie får med seg venninnen Rose i det tvilsomme arbeidet. Foto:  Filmoptimistene
Angie får med seg venninnen Rose i det tvilsomme arbeidet. Foto: Filmoptimistene

Ken Loach er kjent for en lang karriere, politiske engasjement og sine samfunnskritiske filmer som "Kes" (1969) og "Riff-Raff" (1991), samt krigsdramaet "Land and Freedom" (1995). Sistnevnte har en nedtonet stil til tross for å ha Den spanske borgerkrigen som bakteppe, en stil Loach også fører inn i "It's a Free World", med handling fra det ikke akkurat rosenrøde arbeidsmarkedet for immigranter. Svarte og hvite arbeidsplasser, lovlige og ulovlige immigranter. Det er en hard verden vi lever i og Loach får fram dette på en glimrende måte i "Free World".

Det er aldri noe som føles "over-the-top" i filmen, et trekk som forsterker poenget bak inspirasjonsmaterialet. Desperasjonen til de dårlig behandlede immigrantene, jakten etter penger og lykke, problemer med å balansere hverdagen med familieliv. Alle ingrediensene er på plass for å skape et drama som underholder og muligens opplyser publikum i drøyt 1 time og 30 minutter. Agendaen til filmen er klar, men blir ikke presset ned i halsen vår: Nåtidens menneskehandel gjennom grov utnyttelse av importert arbeidskraft er et problem som gjelder alle post-industrielle, vestlige land.

Med en motorsykkel begir Angie seg ut for å rekruttere immigranter. Foto: Filmoptimistene
Med en motorsykkel begir Angie seg ut for å rekruttere immigranter. Foto: Filmoptimistene


Ken og klisjeene

Det er relativt ukjente skuespillere som spiller i "Free World" og dette bidrar til å forsterke vår innlevelse i det som er en normal hverdag for tusenvis av mennesker i Europa. Skuespillerne er troverdige, men selv ikke de kan alltid redde det noe forutsigbare manuset som plasserer seg i en mer eller mindre klassisk "rise-and-fall-of"-tradisjon. Vi finner den riktige idealismen som etter hvert forpestes av virkelighetens gift, vennskap brytes og skillet mellom rett og galt hviskes ut.

Titt og stadig visste jeg hva skuespillerne skulle si og hva som kom til å skje. Om dette er bra eller dårlig er ikke lett å si. På den ene siden er hverdagen forutsigbar og filmens sosialrealistiske ånd passer godt inn sådan, mens på den andre siden bidrar subtile overraskelser til en mer positivt ladet filmopplevelse. Dette får seeren bedømme selv. Alt i alt er den sobre og kjølige stilen til Loach en tidvis frisk opplevelse som får oss til å tenke litt, og ikke minst bli underholdt.

Konklusjon

"It's a Free World" er det nyeste sosialrealistiske tilskuddet fra Ken Loachs samfunnskritiske katalog. Filmen behandler et alvorlig og oversett tema som arbeidsinnvandring og problemer rundt det på en stilsikker og kald måte, noe som forsterker budskapet. Filmen er et godt håndverk, men lider av en litt generisk og forutsigbar fortelling. "Free World" anbefales likevel til de som liker å få impulser fra ulike politiske hold i samfunnet om problemer som vedrører oss alle.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen