iTrip & Co fortsatt ulovlig

Alternativ tekst mangler

Post- og Teletilsynets forslag om å lovliggjøre FM-sendere for mp3-spillere haler ut. Nå har det gått over ett år siden forslaget om å lovliggjøre slike sendere ble sendt til høring.

- Høringsrunden resulterte i en standard som nå legges til grunn for at denne type utstyr kan CE-merkes, og dette ble ferdigstilt for omtrent ett år siden, sier Astlaug Hagestad Nag, seksjonssjef for kringkasting og radiolinje, til Amobil.

At dette har tatt lang tid, skal skyldes at lovverket måtte endres for å få dette til.

- Lovendringer kan kun skje etter fastsatt prosedyre, og det er ikke ønskelig å endre lover og forskrifter for ofte da det vil gi ustabile forhold for både privatpersoner og bedrifter, sier Nag.

- Vi er i gang med å redigere forskriftene for hvilke frekvenser som skal kunne brukes uten en egen tillatelse, og planen er å lovliggjøre kortdistansesendere i denne forskriften, sier Nag.

Det har kommet en rekke FM-sendere på markedet som gjør det mulig å overføre musikken fra mobiltelefonen til en helt vanlig radio, for eksempel bilradio, ved hjelp av FM-signaler.

Problemet er at vi i Norge har hatt strenge regler for radiosendere, uten at lovverket har skilt mellom sendere for korte og lange distanser. Det har nemlig ikke vært lovlig å bruke noen av delene i Norge uten en egen lisens.

Nag forklarer at man nå ønsker å lovliggjøre CE-merkede produkter som ikke har en større sendereffekt enn 50 nW. Det er for å begrense distansen til radiosignalene som sendes.

Heldigvis er det strengt tatt ikke nødvendig å vente til lovforslaget trer i kraft for å anskaffe deg en FM-sender.

- De nye forskriftene vil tre i kraft en gang ut på nyåret, men allerede nå er det tilnærmet lovlig. Inntil forslaget trer i kraft vil vi ikke aktivt følge opp i saken, sier Nag.

Også i Storbritannia har man valgt å fjerne forbudet mot kortdistanse FM-sendere som er CE-merket. Den nye lovgivningen tredde i kraft på fredag i forrige uke.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen