Itanium skal være i egen klasse

Itanium har skiftet litt fokus etter at Intel introduserte Xeon EM64T og det ble også innrømmet at x86-64 hadde ødelagt noe av markedet for Xeon. Fokuset for Itanium i tiden fremover er imidlertid de største serversystemene. Pat Gelsinger sa på Intel Developer Forum at man ønsker å danne sitt eget markedssegment for Itanium.

Intel har imidlertid ingen lett oppgave foran seg - spesielt etter at IBM Power5 også har kommet på banen. Prisene på disse serverne forventes å synke i løpet av året og kan tilby mer teknologi i forkant enn det som er implementert i Itanium - eksempelvis dobbelkjerner og virtualisering.

I rene tall er det x86-servere som vokser mest takket være AMD64 og nye 64-bits Xeon-prosessorer. Hewlett-Packard vil trolig ble en meget sentral frontfigur for Intel for å øke utbredelsen av Itanium. Intel har fortsatt partnerstatus med Fujitsu, Hitachi, NEC, Silicon Graphics og Unisys.

Intel har spyttet inn enorme investeringer i IA-64, men kan vel fortsatt ikke sies å ha fått det helt store gjennombruddet - til tross for at segmentet var verdt 1,4 milliarder ved det siste årsskiftet. Intel kommer neppe til å få hjelp av Sun og IBM ettersom de begge har egen prosessorarkitektur (Sparc+Power) å bekymre seg over. I tillegg er Sun den største forkjemperen for AMD64-plattformen.

Gelsinger bekreftet på IDF at man på sikt kommer til å endre minne-arkitekturen på Itanium. Kanskje man vil integrere en minnekontroller direkte på prosessoren slik man finner på Opteron og Power5? Dette vil være med å øke ytelsen ettersom man får raskere aksess til minnet.

En eller annen gang i fremtiden kommer Xeon og Itanium til å få samme grensesnitt. Et mulig tidspunkt for dette foreslås til 2007 (blant annet av Cnet), men dette strider allikevel litt med den strategien man har forespeilet for Itanium som "ensom rytter uten x86-kompatibilitet".

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen