Itanium ned, Opteron opp

Intel har investert utallige millioner av dollar i IA-64, men det ser ikke ut som om dette hjelper. Prosessoren var først ment som et produkt ene og alene for "high-end"-servere.

Etter hvert forsøkte man å endre strategi for prosessoren og lagde "budsjettversjoner" rettet mot desktop-maskinene til utviklere for å øke interessen for arkitekturen.

De offisielle uttalelsene fra Intel sier stadig vekk at man er fornøyd med salget av Itanium, men tallene i forhold til ytelse og utbredelse ser ikke ut til å være spesielt bra.

Ifølge den nylig publiserte Top500-listen over verdens superdatamaskiner faller Itanium drastisk nedover. I slutten av 2004 inneholdt listen 84 Itanium-maskiner, mens dette nå har sunket til bare 46 maskiner.

AMD Opteron har steget med over 100 prosent fra 25 i juni til 55 på den nylig publiserte listen. Intels 64-bits Xeon-CPU steg fra 79 til 81 maskiner.

En Intel-talsmann er imidlertid ikke i tvil om selskapets suksess og bekrefter at 333 av de 500 kraftigste maskinene inneholder Intel-prosessorer.

Itanium vil merke stort press de kommende månedene både fra AMD Opteron og IBM Power. Det var heller ikke spesielt god reklame at "Montecito"-prosessoren ble utsatt helt til midten av neste år - også med dårligere spesifikasjoner enn først antatt.

Les saken i sin helhet her: Kritisk Itanium-utsettelse.

Mye av IA-64 ligger definitivt på HPs skuldre ettersom selskapet rapporteres å ha omtrent 70 prosent markedsandel i dette segmentet. Arbeidsstasjoner med Itanium ble droppet både fra Dell og HP tidligere i år.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen