Itanium med lavere effektforbruk

I forbindelse med utfasingen av Pentium-navnet ble det meldt at Intel nå står ovenfor et veiskille; fokuset skal være på ytelse per Watt i stedet for rå ytelse.

Dette bekrefter nå Intel ved å senke effektforbruket til deres nyeste versjon av Itanium - selskapets toppmodell for servere. Prosessoren med kodenavn "Montecito" vil forbruke 100 Watt, et markant fall fra de 130 Watt som dagens Itanium-modeller forbruker.

Fokuset på effektforbruket til prosessorer har i den siste tiden blitt langt større enn det tidligere har vært, noe som er naturlig i en tid hvor strømforbruk er i ferd med å bli den største fienden for servermarkedet. Gigantkjøperen av maskinvare, Google, har uttalt at strømkostnader vil gå forbi kostnadene til maskinvare hvis ikke ytelsen per Watt forbedres.

Mye av grunnen til at Intel nå kan senke effektforbruket er at Montecito vil benytte seg av en ny fabrikkeringsprosess med 90 nm-teknologi, noe som medfører at kretssystemet kan bli laget mindre sammenlignet med dagens Itanium-prosessor. Dagens Itanium-prosessorer blir produsert med 130 nm-teknologi.

Enkelte ting måtte imidlertid vike unna for å muliggjøre et så mye lavere effektforbruk. Klokkefrekvensen er senket fra 1,8 GHz til 1,6 GHz, samt at en teknologi kalt Foxton er droppet. Foxton skulle gjøre det mulig for Montecito å kjøre på opptil 2 GHz hvis prosessoren hadde tilstrekkelig med kjøling.

Intel har hatt mye problemer med Montecito, og har måttet utsette lanseringsdatoen til midten av 2006. Prosessoren var opprinnelig ventet i slutten av fjerde kvartal 2005. Prosessoren vil også bli levert med dårlige spesifikasjoner enn tidligere rapportert, i tillegg til lavere klokkefrekvens vil den bli levert med mindre cache.

Så gjenstår det å se om lavere effektforbruk også vil innta desktop-markedet i nærmeste fremtid.

(Kilde: ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen