IT-revolusjon på trappene

Forskerne som en gang i tiden ga opphav til  world wide web (www) har et nytt storprosjekt på trappene.

Prosjektet kalles for Grid.

Skal utnytte din lagringskapasitet
Med Internett kobles tusenvis av maskiner verden over sammen for å utveksle informasjon.

Forskerne ønsker nå å ta teknologien ett steg videre. De ønsker å utnytte alle maskinenes lagrings- og regnekapasitet samtidig.

På denne måten vil man kunne få en mye mer resurssterk maskin enn det man i realiteten sitter på.

15 millioner GB
Det er forskerne ved CERN, de som var først ute med utviklingen av www, som forsker mest aktivt på den nye teknologien. De holder på å utvikle et akseleratoranlegg som skal kunne genererer 15 millioner GB. Dette tisvarer en 20 km høy stabel med CD-er i følge forskning.no.

I jakten på fugleinfluensaen ble Grid også tatt i bruk. Det skulle da analyseres hele 300.000 forskjellige kjemiske kombinasjoner. Med en vanlig hjemme-PC ville dette tatt over 100 år. Med Grid ble dette gjennomført på en måned.

Spennende fremtid
Hvordan Grid kan bli utviklet og brukes i fremtiden er ikke klart, men det stilles store forventninger til det nye systemet.

- Neste IT-revolusjon kan være Grid. I dag stikker du en kontakt i veggen uten tanke på hvor strømmen kommer fra. Om noen år kan det være like enkelt å hente datakraft, sier avdelingsdirektør i Forskningsrådet og styremedlem av CERN, Ole Henrik Ellestad til forskning.no.

Det er derfor godt mulig at du som bruker i fremtiden kan få tilgang på mye mer datakraft i i fremtiden enn det du noengang vil ha i din egen PC. Kanskje til og med uten at det koster deg særlig mye mer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen