ISO-verdi på over 100 000!

NB!Pressekonferansen er nå over, og saken er oppdatert etter at den ble publisert i dag morges.

Nikon slipper i dag en ny tempomaskin av et kamera, som (som navnet antyder) skal følge i fotsporene til erværdige D3. Navnet blir D3s, og selv om det naturlig nok vil ha mye til felles med sin forgjenger, vil det også ha en del imponerende nyvinninger.

Ikke bare kan D3s spinne av gårde i hele 9 bilder per sekund i full oppløsning (eller 11 i DX-modus), men det kan også ta opp video i 1280 x 720 piksler med 24 bilder per sekund, og kanskje det mest imponerende av alt: Det har en øvre sensitivitet som tilsvarer en ISO på hele 102400! Dette betyr at det kan gi bilder (skjønt av uant kvalitet) med så lite som en fjerdedel av det lyset D3 måtte ha, med sin tilsvarende øvre verdi på 25600, noe som var særdeles imponerende i sin tid. I følge fotograf Yngve Ask som har fått leke seg med D3s i to hele uker i forkant, er støynivået på D3s på 12800 ISO, som er dets høyeste kalibrerte ISO-verdi, sammenlignbar med ISO 4000 på D3.

D3s har en oppløsning på 12 megapiksler, akkurat som sin forgjenger, og opptakshastigheten er også den samme. Bufferminnet er derimot doblet og er nå av samme størrelse som oppgraderte D3-kameraer. Det vil si at D3s klarer opp til 130 JPG-bilder i redusert oppløsning (dvs DX-format) på full pupp, eller 82 JPG-bilder i full oppløsning og beste kvalitet. Tar man RAW på maksimal hastighet, vil kameraet klare 42 bilder dersom man benytter 12-bits RAW, og 36 dersom man foretrekker 14-bits RAW.

Dette tempoet er et resultat av en bildebrikke som er utstyrt med hele 12 kanaler for avlesning av signalet, godt hjulpet av et autofokussystem som kan by på hele 51 fokussensorer, hvorav de midterste 15 er av krysstypen og skal klare blendere på f/5.6 og bedre.

D3s har også fått en rekke andre forbedringer, og blant annet kan man nå starte og stoppe filmopptak ved å trykke på nedblendingsknappen på forsiden. Denne er lettere å nå uten å måtte skifte grep, og dermed er det en viktig forbedring for å slippe rystelser i opptaket for dem som benytter kameraet til å filme med. I tillegg har brikken fått en rensefunksjon med fire ulike frekvenser, AF-ON-knappen er redesignet for å være mer presis og sensitiv, og så videre. Det er også verdt å nevne at de doble minnekortplassene nå har fått en ekstra mulighet, nemlig at man kan velge å la stillbilder lagres på den ene og videoopptak på den andre.

Du finner fullstendige spesifikasjoner i produktguiden. Du kan også se eksempelbilder fra D3s hos Nikon USA, og du finner en film som Yngve Ask tok opp mens han prøvde kameraet nedenfor:

Nikon D3s får en veiledende pris på kr 45990,- og salgsstart blir 27 november 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen