Anmeldelse
Leningrad

Iskald Blu-ray-utgivelse

I 1941 ble Leningrad beleiret av det tyske krigsmaskineriet og det var begynnelsen på et 872 dager langt mareritt for innbyggerne. Alle forsyninger ble kuttet og beboerne ble stort sett overlatt til seg selv. I startfasen av invasjonen dro en rekke internasjonale journalister til byen for å dekke hendelsene, og mens alle de overlevende av disse etter hvert ble reddet vekk fra byen, ble én etterlatt. Navnet hennes var Kate Davis og dette er fortellingen om hennes heltemot og offer i møtet med krigens grusomheter.

Leningrad er inspirert av sanne hendelser. Filmen hadde et budsjett på rundt 7 millioner dollar, men det er ukjent hvordan den gjorde det på kino rundt omkring i verden. Regissør er Aleksandr Buravskij, og i rollene finner vi blant andre Mira Sorvino, Gabriel Byrne, Armin Mueller-Stahl og Olga Sutulova. Leningrad kom rett ut på video her til lands.

Slappe barn

Foruten et forrykende anslag med heftige skildringer av brutale kamper mellom fillete sovjetsoldater og godt utrustede tyskere, starter selve hovedfortellingen på en litt treg måte. Det er først lite engasjerende – hvorfor skal vi bry oss om denne virkelighetsfjerne journalisten Kate, som insisterer hardnakket på å reise til det helvetet de må ha visst at Østfronten var? Heldigvis kommer Kate seg når situasjonen forverres og stadig mer desperate tiltak må foretas. Omsorg for barna og vennskapet med politikvinnen Nina er elementer som er med på å lage en rundere rollefigur ut av Kate.

Én annen ting ved Leningrad som kan øke skepsisen er skuespillerprestasjonene til ungene som Kate etter hvert føler et spesielt ansvar for – Jura og Sima. De snakker på en merkelig, tilgjort måte, men skuespillet kan muligens forsvares med å henvise til at barna skal være trøtte, sultne og apatiske, men det er fremdeles noe som skurrer. Dette er likevel ett element blant mange, og det kan vel egentlig ikke sies å trekke helhetsinntrykket av filmen ned noe særlig. En pluss filmen skal ha er den omfattende bruken av russisk og tysk i tillegg til engelsk.

Fra Hitler til kannibaler

Strukturelt sett er Leningrad en slags blanding mellom å følge krigen på et makronivå og et mikronivå. Vi får innsikt helt oppe i den tyske toppen med selveste Adolf Hitler på besøk, mens på den andre siden blir vi tatt med helt ned til gatenivå med desperate russere som sager av bein på døde mennesker for å overleve. Følelsen av sult kommer godt frem i denne filmen, selv om det kanskje begynner litt tregt og overfladisk. Kulde, hungersnød og generell frykt blir fremstilt ved hjelp av gode kulisser, effekter og skuespill, men jeg skulle gjerne ha sett enda mer elendighet og håpløshet. Kun da ville denne filmen ha begynt å likne på den katastrofen beleiringen av Leningrad var.

En annen ting jeg har å utsette på filmen er rollefiguren til Gabriel Byrne, journalisten Phillip Parker, som knapt er tilstede. Det samme gjelder Armin Mueller-Stahl, og disse kjente fjesene ble antakelig brukt som trekkplastere. Byrnes rollefigur får likevel en viss funksjon mot slutten av fortellingen, men det gjør for eksempel ikke Mueller-Stahls karakter og den noe ufullendte skildringen mellom ham og nevøen – flypiloten. Dette er kanskje bare en enkel kommentar til kvaler blant tyske soldater, og fungerer vel greit sånn sett. Til tross for noen mangler her og der, fremstår Leningrad som en god film takket være den stadig mer opprivende fortellingen om Kate, Nina og deres ofringer i denne grusomme konflikten.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Leningrad er et godt drama med krig som bakteppe. Filmen har noen problemer med engasjement og fokus, men i det store og hele blir fortellingen reddet av det sterke båndet mellom de kvinnelige hovedrollene og deres utvikling fra å være tåpelige til å bli tapre. Følelsen av kulde, sult og krigens helvete kommer godt frem i filmen, men dette kunne også ha blitt tonet flere hakk opp for å understreke enda mer hvor skrekkelig det må ha vært.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen