TEST: IsatPhone Pro

Test IsatPhone Pro

Denne mobilen kan redde livet ditt.

Havarerer du på et sted uten mobildekning vil du være glad for å ha en sattelittelefon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Teknologi og funksjoner:

Størrelse: 170 x 54 x 39 mm
Vekt: 279 gram
Mobilnett: Satellittnett via Inmarsat
Super-3G (HSPA): Nei
3G: Nei
Edge: Nei
Bluetooth: Ja
GPS:Ja
Henting av e-post: Nei
Oppgitt batteritid: 8 timer taletid, 100 timer hviletid
SAR-verdi: Ikke oppgitt

Minnekort: Nei
Arbeidsminne: Ikke oppgitt
Lagring for operativsystem: Ukjent
E-postleser: Nei
Nyttefunksjoner: SMS, kontaktliste, samtalelogg, alarm, kalkulator, kalender, verdensur, GPS
Synkronisering: Nei


Kort sagt:
dsad
 – Dekning over hele kloden
 – Samme ringepris over alt
 – Robust utførelse
 – Kan overføre data (2,4 Kbps linjesvitsjet)
 – Billigst i klassen

dsad
 – For dyrt å bruke til vanlig
 – Krever fri sikt til himmelen
 – Svært lav datahastighet
 – Ikke norsk språk eller menyer


Det er ikke ofte vi tester en mobiltelefon vi kan anbefale deg å kjøpe selv om du allerede har en brukbar mobil. Det er heller ikke ofte vi kan anbefale en mobiltelefon som har lavere overføringshastighet for data enn det du får ut av en Nokia fra forrige århundre. En tung mobiltelefon med dårlig fargeskjerm, som er uegnet for spill, og har GPS, men ingen navigasjonsmuligheter. Og når kontantkortet til mobiltelefonen koster nesten tusen kroner for hundre minutters taletid ville vi normalt ha advart på det sterkeste. Likevel anbefaler vi altså denne mobiltelefonen.

Nå skal vi legge til at vi ikke anbefaler den for en hvilken som helst type bruk. IsatPhone Pro er mobiltelefonen du tyr til når ingen annen mobiltelefon duger. For da virker IsatPhone fremdeles.

Satellitt

Micro-USB-porten og utgangen til hodesett er plassert under et beskyttende lokk.
Micro-USB-porten og utgangen til hodesett er plassert under et beskyttende lokk.

IsatPhone Pro er noe så eksotisk som en mobiltelefon som ikke bruker hverken mobilnett eller trådløse nettverk (Wi-Fi) for å komme på nett. Du er dermed ikke utsatt for problemer dersom mobilnettet går ned, slik vi har sett eksempler på i senere tid, eller om du kommer utenfor mobilnettenes dekningsområder.

Denne mildest talt korpulente lille luringen med den fete vipp-ut-antennen går via verdensrommet for å finne sitt nettverk. Ved hjelp av tre geostasjonære satellitter forer Inmarsat IsatPhone Pro med mobilnett, samme hvor på kloden du befinner deg. I alle fall nesten. Det skal angivelig være noen områder rundt polene der telefonen sliter med satellittsignalene.

Overkommelig pris

Mens satellittmobiler tidligere var forbeholdt Forsvaret, redningstjenesten, uhjelpsarbeidere og eventyrere på ekspedisjoner, er selve telefonen nå kommet så langt ned i pris at den er tilgjengelig for hvermannsen. Med en prislapp på 7350 kroner (inklusive moms) er telefonen en rimelig forsikring for vanlige folk som ferdes utenfor de ordinære mobilnettenes rekkevidde.

Selve telefonen er en del større enn en ordinær mobiltelefon, men den er likevel ikke større enn at du kan ha den med deg i en romslig jakkelomme. Den har et SIM-kort fra FleetCom, og et tastaur som på en vanlig mobiltelefon.

Oppkoblingstid

Når du skal bruke InmarSat Pro må antennen vippes ut så du får kontakt med satellittene. Da starter telefonen automatisk å søke etter egen posisjon før den kobler seg til satellittnettverket, en operasjon som vi nok synes gikk i tregeste laget. Første gang vi forsøkte tok det over ett kvarter å komme på nett.

Når vi hadde fått dette til å virke én gang, så tok det bare sekunder å komme på nett i de påfølgende forsøkene.

Når kontakten er opprettet kan du ringe ut, nesten som på en vanlig mobiltelefon. Forskjellen er at du må slå landskode før nummeret du skal ringe til, selv om du ringer fra Norge til et norsk mobilnummer. Telefonen har også et utenlandsnummer som andre må ringe for å nå deg.

Talekvaliteten er det ikke noe å utsette på, til tross for at signalet går via satellitt. I våre tester var lyden omlag halvannet sekund forsinket, men vi var ikke plaget med ekko eller andre ulyder.

Begrensninger

Men telefonen har unektelig sine begrensninger. For det første må du ha klar sikt til himmelen for å få kontakt med satellittene. I de dype skoger og mellom høye hus slet vi med å få nødvending dekning. Inne i hus, biler eller kahytter får du ikke kontakt med satellittene med mindre du skaffer en ekstern antenne. Vi merket oss også at telefonen var sensitiv for bevegelser. Best virker det om vi står helt i ro. Om du snur deg risikerer du å miste forbindelsen helt.

Vi vil selvsagt ikke forlede noen til å tro at en satellitt-mobil kan fungere som en erstatning for mobiltelefonen. Satellittmobilen er for dyr i bryk, og har også en del andre begrensninger du ikke har med en vanlig mobiltelefon. De fleste av oss vil nok finne det litt upraktisk å måtte ut på gaten hver gang mobilen skal brukes. Ikke er det så greit være tilgjengelig på IsatPhone pro heller. Bretter du inn antenna og putter mobilen i lomma vil ingen få tak i deg.

IsatPhone Pro har en USB-port som benyttes både når apparatet skal lades, og når du skal bruke apparatet som modem. Sistnevnte er ikke en øvelse vi vil anbefale. Forbindelsen er treg, og en dyrere måte å overføre data på skal du lete lenge etter.

Holdbar

Menyene er ikke så avanserte, men du kan raskt få ut informasjon om din nøyaktige posisjon.
Menyene er ikke så avanserte, men du kan raskt få ut informasjon om din nøyaktige posisjon.

Til gjengjeld kan du glede deg over at telefonen har 8 timer taletid og hele 100 timer standby-tid. Den er laget for å tåle vannsprut og nokså tøff behandling. Du kan også få tak i tilleggsutstyr, som antenne til å plassere på taket, slik at telefonen også kan brukes i kahytten eller inne i en bil.

Det er selvsagt ikke alle som har bruk for en mobiltelefon som dette. Men apparatet burde være obligatorisk om du driver utleie av båter eller snøscootere, jakter i områder uten mobildekning, eller av andre grunner ferdes der vanlige kommunikasjonsmidler ikke kan brukes.

Føre var

Men sørg for å komme deg på nett med telefonen før ulykken er ute. Det kan være kjedelig å vente på at GPS-en skal beregne posisjonen din og koble deg opp mot satellittnettverket, hvis båten du står i synker.

IsatPhone Pro selges i Norge gjennom Fleetcom

Les også: Slik redder du en våt mobiltelefon

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen