iRobots nye Roomba i7+ kan både tømme seg selv og huske boligen din fra gang til gang.
iRobots nye Roomba i7+ kan både tømme seg selv og huske boligen din fra gang til gang. (Foto: iRobot)

iRobots nye robotstøvsuger kan tømme seg selv


Annonsør­innhold
Les hele saken »

iRobots toppmodell gikk av med seieren vår da vi samletestet robotstøvsugere, og nå lanserer selskapet en ny generasjon. 

i7+, som den nye støvsugeren heter, har ikke veldig mye nytt å by på sammenlignet med forgjengeren 980, men den har fått en viktig ny funksjon: Den kan tømme seg selv. Det gjøres gjennom en tilhørende tømme- og ladestasjon, som riktignok selv må tømmes etter hvert. 

30 tømminger 

Slik fungerer utsugingen av støv fra støvsugeren. Foto: iRobot

Tømmestasjonen har imidlertid plass til at støvsugeren kan tømme seg 30 ganger, så du slipper i alle fall å måtte til pers så ofte. En annen ulempe er at iRobot har funnet det for godt å utstyre tømmestasjonen med proprietære støvposer. Det trodde vi at vi var ferdige med for godt, men iRobot-appen kan i alle fall fortelle deg når det er tid for å bytte pose. 

Det skal også sies at iRobot er seint til markedet med selvtømmende robotstøvsugere. Det er noe andre produsenter har hatt i flere år, blant annet Ecovacs og Toshiba. Førstnevnte lanserte nylig en modell kalt R98, som også kan tømme seg selv i dokkingstasjonen – der uten pose. 

i7+ får også romkartleggingen som 900-serien har hatt, men den nye generasjonen får et viktig tillegg: Der de tidligere støvsugerne måtte kartlegge på nytt for hver gang, husker den nye hvordan huset ditt ser ut.

Det gjør at du kan dele opp gulvene dine i ulike rom i appen, gi dem navn og spesifisere hvor ofte de skal støvsuges. iRobot hevder også at kartene gjør at støvsugeren etter hvert vil lære seg hva som er den beste måten å rengjøre hvert rom på. 

Kan stemmestyres 

De nye Roomba-modellene har fått gummibørster. Foto: iRobot

Roomba i7+ er også kompatibel med stemmeassistentene Alexa og Google Assistant, slik at du kan be assistentene om å starte støvsugingen eller bare støvsuge et spesifikt rom, for eksempel. i7+ mangler imidlertid en funksjon 980 har, og det er den såkalte Power Boost-funksjonen som gjør at den kan suge opp mer støv fra tepper. 

At roboten husker planløsningen din er heller ikke helt ukontroversielt. iRobot var i hardt vær allerede i fjor for at de uttalte at de ønsket å dele ut kundenes kart, riktignok med tillatelse, til Google, Amazon eller Facebook for å åpne opp for bedre smarthjemtjenester. 

Siden har de klargjort at de aldri vil selge kundenes data, og at formålet med eventuell deling er å gjøre smarthjemmet mer funksjonelt, blant annet ved å lage kart over planløsningene som kan brukes av andre IoT-enheter. 

Den nye kartleggingen gjør at du kan instruere robotstøvsugeren bare om å støvsuge ett rom. Foto: iRobot

Blir kostbar 

iRobot lanserer for øvrig også en ny, mindre avansert robotstøvsuger uten verken selvtømming eller kartfunksjoner, kalt Roomba e5. Begge de nye modellene har gummibørster, som iRobot sier har langt lavere risiko for å vikle seg fast i ledninger og annet, og også e5 har mulighet for stemmestyring. 

Roomba i7. Foto: iRobot

i7 fås i to utgaver, med og uten den automatiske tømmestasjonen, til henholdsvis 949 og 699 dollar i USA.

I Norge vil utsalgsprisen på i7+ være på hele 13 299 kroner. 

Den er ventet å komme i løpet av januar. 

E5 vil koste 6799 kroner her i Norge, og er til salgs fra og med oktober. 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen