iRobot, som produserer robotstøvsugerne Roomba, ønsker å selge kartdataene disse støvsugerne henter inn.
iRobot, som produserer robotstøvsugerne Roomba, ønsker å selge kartdataene disse støvsugerne henter inn. (Bilde: Kurt Lekanger)

iRobot vil selge dataene robotstøvsugeren samler inn hjemme hos deg

Til Google, Apple og Amazon.

Har du en avansert robotstøvsuger i dag, er sjansen stor for at den samler inn data om hjemmet ditt som kan selges videre. 

– Det er et helt økosystem av ting og tjenester som smarthjemmet kan levere så fort du har et rikt kart over hjemmet som brukeren har tillatt at deles, sier sjefen i robotprodusenten iRobot, Colin Angle, til Reuters

Avanserte kart 

Selskapet hans produserer blant annet robotstøvsugerne i Roomba-serien, og toppmodellene der har avansert teknologi som tegner opp kart over hjemmet ditt etter hvert som støvsugeren fyker over gulvene.

Disse kartene håper Angle nå å kunne selge til Amazon, Apple og/eller Google, og han sier til Reuters at det kan skje i løpet av de neste tre årene. Alle disse selskapene slåss i dag om å tilby den beste smarthushjelperen, i form av Amazon Echo, Google Home og Apples kommende HomePod.  

Guy Hoffman, professor i robotikk, sier til Reuters at detaljerte kart over folks hjem vil være et stort gjennombrudd for det smarte hjem. 

Han eksemplifiserer gjennom lydsystemer som kan matche lyden til akustikken i huset, airconditioning som kan legge opp luftflyten rom for rom og smartlys som kan kan justere seg etter plasseringen av vinduene og tiden på døgnet. 

– Ikke uten tillatelse 

En utfordring er selvfølgelig personvern. iRobot-sjefen sier selskapet ikke kommer til å selge kundenes data uten tillatelse, men han sier han har tro på at flesteparten vil gi tillatelse for å få tilgang til smarthjemfunksjonene. 

Brukere av iRobot-appen kan allerede i dag velge å ikke dele dataene sine i nettskyen, men iRobots brukeravtale inneholder imidlertid allerede følgende passasje som gir selskapet anledning til å gjøre nærmest hva de vil med dataene, skriver Gizmodo

"We may share your personal information with] other parties in connection with any company transaction, such as a merger, sale of all or a portion of company assets or shares, reorganization, financing, change of control or acquisition of all or a portion of our business by another company or third party or in the event of bankruptcy or related or similar proceeding."

Da vi testet robotstøvsugere i fjor, var det iRobots toppmodell Roomba 980 som stakk av med seieren. Siden har vi testet både én og to billig-støvsugere fra Kina, og dessuten hele 13 håndholdte modeller

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen