IR-sensitivt digitalkamera fra Fujifilm

For noen år siden slapp Fuji en spesialutgave av sitt populære speilreflekskamera Fuji S3 Pro som var sensitivt til infrarødt lys, og som en oppfølger til dette har Fuji nå annonsert sitt nye Fuji IS-1, som er en spesialutgave av Fuji S9600. Kameraet er spesielt tiltenkt etterforskning og ulike vitenskaplige felter, men vil nok også finne seg en nisje blant fotoentusiaster og hobbyastronomer.

Infrarød fotografering er ikke noe nytt - de største filmprodusentene har i mange år hatt svart-hvitt filmer med større eller mindre grad av IR-sensitivitet, og Kodak har også hatt en lysbildefilm som ga ganske så psykedeliske farger med rette filteret og litt IR-lys. På digitalfronten er de fleste om ikke alle sensorbrikker i utgangspunktet sensitive til IR-lys såvel som vanlig lys, men i vanlige konsumentkameraer legges et filter som stopper IR-lyset foran sensoren. På unntakene, det vil si IR-kameraer som Fuji S3 Pro UVIR, Canon EOS 20DA og nå altså Fuji IS-1, er rett og slett dette filteret ikke installert. I sistnevntes tilfelle kan et tilsvarende filter kjøpes i tillegg og settes på objektivet. Kameraet vil da fungere tilnærmet likt et vanlig Fuji S9600.

Vi vet imidlertid ikke hva slags resultater dette vil medføre, eller hva slags justeringer som vil være nødvendig på kameraet for å få gode resultater med et slikt filter. Infrarødt lys har ikke samme brytning som synlig lys, og vanligvis vil man derfor være nødt til å kompensere for dette når man fokuserer. I dette tilfellet er det imidlertid mulig at en fokuskompensasjon kan være innebygget i filteret på ett eller annet vis.

Du kan lese mer om infrarødt fotografi på Wikipedia.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen