IPv6 skal testes ut

IP-adresser

For å kunne koble seg til internett må en enhet (eksempelvis en PC) ha en unik IP-adresse.

Dagens IPv4-system er 32-bit og gir 4.2 milliarder (232) adresser. IPv6-systemet er 128 bit og gir 2128 adresser.

I 1980 mente mange at 4,2 milliarder IP-adresser var mer enn nok, men nå viser seg at situasjonen blir akutt allerede i løpet av dette året.

Flere eksperter har likevel slått fast at det ikke vil oppstå noen krise for internett.

En rekke av verdens største nettsider, inkludert Facebook, Google og Yahoo, er blitt enige om å sette i gang en verdensomfattende test av IPv6, på en såkalt «World IPv6 Day». Selskaper som Akamai og Limelight Networks skal også delta i denne testen. Det er organisasjonen Internet Society (ISOC) som er sponsor for tiltaket.

Meningen er at testdeltakerne skal sette opp IPv6-trafikk på deres nettsider på onsdag 8. juni 2011, og at testen skal vare i 24 timer.

Det skal nå være under 5 prosent igjen av IPv4-adresser, og ifølge denne nedtellingen skal det kun være noen få uker i igjen til alle IPv4-adresser er blitt delt ut.

IPv6-traffikk utgjør per i dag en svært liten del av hele trafikken på internett, ifølge Arbor Networks. Spørsmålet som stilles er om ytelsen på store nettsteder vil opprettholdes med dominerende IPv6-trafikk.

Det er anslått at 0,05 prosent av nettbrukere kommer til å oppleve trege nettforbindelser eller at de vil få problemer med å besøke enkelte nettsider på den tiden testen pågår, dette på grunn av feilkonfigurert eller dårlige nettverksutstyr som brukes i de tusen hjem.

Google og Facebook er allerede i gang med bruk av IPv6-trafikk, men dette skal foreløpig ikke gjelde nettsteder med høy trafikk, eksempelvis google.com og youtube.com. På «World IPv6 Day» skal det brake løs.

(Kilde: Networkworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen