Ipoden tar hørselen din

EUs komite Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks har forsket på hvor skadelig MP3-spillere er for hørselen din. Ifølge deres konklusjon bør flere unge være forsiktige med volumknappen fremover.

10 millioner risikerer varige hørselskader
Komiteen fikk i oppdrag å utrede hvilket skadeomfang bærbare musikkspillere kan ha for folks hørsel. Deres undersøkelser viser at heftig bruk kan få varig virkning for hørselen om volumnivået er for høyt. Personer som lytter til høyt musikkvolum en time per dag over fem år vil kunne få varige hørselskader. Ifølge undersøkelsen kom forskerne frem til at det var et prosentmessig lavt tall av personer i EU som står i fare for å bli skadet på denne måten, men prosenten utgjør likevel en stor menneskemasse.

- Mellom 5 og 10 prosent av musikklyttere er i stor fare i forhold til hvor høyt og hvor lenge de lytter til musikk. Ifølge de data vi har, har vi kommet frem til at dette tilsvarer 2.5 og 10 millioner mennesker innen EU, skriver forskerne i rapporten.

Om du pleier å skru opp volumkontrollen på spilleren din til over 75 prosent bør du derfor være forsiktig med hvor lenge du lytter av gangen skal vi tro forskerne.


Så mange som ti millioner europeere står i fare for å få nedsatt hørsel på grunn av MP3-spillere.

Musikken bedrer ikke konsentrasjonen
Til glede for norske lærere som misliker at elevene lytter til musikk i skoletimene kom forskerne også frem til andre funn. De fant nemlig ut at det å lytte til musikk mens du leser ikke nødvendigvis har en positiv effekt, heller tvert imot.

- Musikk brukes noen ganger for å skjerme folk i et bråkete arbeidsmiljø og noen ganger kan dette være positivt. Jo mer kjedelig, enkel og repetitiv en oppgave er, jo bedre vil det være med musikk. Derimot så vil vanskelige og komplekse oppgaver bli forstyrret av lyder utenifra, står det i rapporten.

Dermed kan lærere over hele Norge støtte seg på forskerne når de ber elevene legge vekk MP3-spillerne i timen. Vel og merke om ikke oppgavene de gir er uutholdelig kjedelige.

Kilde: Ars Technica.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen