iPod Shuffle

Spesifikasjoner

Kapasitet: 1 GB
Størrelse: (B) 27,3 x (H) 41,2 x 1,05(D, inkludert klips) mm
Vekt: 15,5 gram
Batteri: Oppladbart, ikke-utskiftbart. Opptil 12 timer spilletid.
Filformater: MP3 (8 til 320 kbps), MP3 VBR, AAC (8 til 320 kbps), beskyttet AAC (fra iTunes Store, M4A, M4B, M4P), Audible (format 2, 3 og 4), WAV og AIFF
Overføringsmetode: USB2 via en egen Apple-kabel.
Radio og diktafon : Nei
Pris: ca. 700 kroner
Annet: Nei

Akkurat merkbar

Shuffle ligger godt i hånden selv om den er liten
Shuffle ligger godt i hånden selv om den er liten

Minstebror i iPod-familien har nylig kommet i ny utgave. Den nye iPod Shuffle er så å si kuttet i to fra forrige gang.

Apple påstår at Shuffle er verdens minste mp3-spiller. Det finnes et par ganske ukjente konkurrenter hos MobiBLU og Klegg, men alt etter hvordan man definerer ting, er nok dette en påstand Apple kan slippe unna med.

Liten og solid
Shuffle er ikke større enn en klips man bruker til å holde papirer på plass med, og så lett at du nærmest kan feste den til øret og gå rundt uten å merke noe.

Overflaten på Shuffle er av børstet metall, og finnes i mange farger. Spilleren kjennes solid og av god kvalitet, tross at den er liten og lett. Det eneste som trekker litt ned er navigasjonstastene, som bærer litt for mye preg av billig plastikk. Men knappene sitter godt på plass i sporene sine, og det var ikke noe slark å spore noe sted.

På baksiden av Shuffle er en innebygd klips for å hekte spilleren fast til ting. Denne gjør at Shuffle virker en god del tykkere enn den egentlig er. Apple kunne ha skrytt av en enda tynnere spiller dersom de hadde fjernet dette. Klipsen er imidlertid av uvurderlig nytte for å kunne ha spilleren hengende hvor det enn skulle være, og det er utvilsomt lurt at den er innebygd.

Få knapper
Øreplugger og dockingstasjon plugges i same utgang, på undersiden av spilleren. Her ligger også en grønn, liten LED-indikator som lyser under avspilling, blinker når du har på pause, og ellers er av. En fiffig (og nødvendig) detalj er at LED-en skfiter til gult og så rødt etterhvert som gjenstående batteritid går ned.

På toppen har Shuffle en bryter som veksler mellom tilfeldig og vanlig avspilling av sanger, samt en av-bryter. Denne siste gjør at spilleren ikke kan skrus tilfeldig på dersom du kommer borti kontrolltastene. Også her finnes en LED, med samme funksjon som den på motsatt side.

Klipset på baksiden gjør spilleren større, men er nyttig.
Klipset på baksiden gjør spilleren større, men er nyttig.
Det følger skuffende lite medi boksen.
Det følger skuffende lite med i boksen.

Selve navigasjonstasten dominerer fremsiden av Shuffle, og ligner til forveksling den som finnes på alle andre iPod-er. På Shuffle er tasten imidlertid ikke trykkfølsom, så du kan ikke rulle deg rundt i menyen slik du kan på andre iPod-er. Du kan kun trykke deg fremover og tilbake ved å trykke gjentatte ganger til høyre eller venstre. Navigasjonstasten er stor nok til at selv de med litt store tomler fint skal klare å bruke den.

Praktisk bruk
Noe av det første du biter deg merke i med Shuffle, er at spilleren ikke har en skjerm. Det finnes ingen ting på spilleren som kan fortelle deg hvilke sanger du har innpå, hvilken som spiller nå, eller hvilke som ligger etterpå i spillelisten.

Den eneste kontrollen du har over avspilling er en bryter som skrur av eller på tilfeldig avspilling. Når bryteren er på, vil en tilfeldig sang dukke opp når en sang er slutt, eller når du trykker fremover. Når bryteren er av, spilles sangene av i rekkefølge etter artist, album og spornummer. Du kan også laste inn spillelister, som spilles av i den rekkefølgen de vises i filoverføringsprogrammet iTunes.

Fortsatt låst til Apple
Det hadde vært i Shuffles ånd om spilleren hadde fri filoverføring med klikk-og-dra i Windows Utforsker, og standard kabler for overføring. Da kunne man sanke med seg filer fra her og der, og spille dem av når tilfeldighetene ville det.

Slik fungerer det selvsagt ikke. Som med alle andre Apple-produkter er du helt og fullt låst fast i Apple-verdenen når du bruker Shuffle. Du bruker en spesialkabel for å koble spilleren til en PC, og filer må overføres gjennom programmet iTunes.

Heldigvis er iTunes et av de bedre programmene som finnes for å organisere store mediabibliotek og spille av filer. Selv om det er hjerteskjærende tregt i forhold til gratisprogrammer som for eksempel Winamp, er søkefunksjonen bra, og det er uansett betydelig å foretrekke fremfor Sony SonicStage og Microsofts Zune.

Stor lyd fra liten boks
Lyden i Shuffle er ikke helt på høyde med voksne harddiskspillere. Det mangler litt dybde og bredde, det er noe som ikke helt er der. Men bare så det er klart; Det er på ingen måte lyden som skal hindre deg fra å kjøpe denne spilleren. Den er klinisk fri for susing og støy, og kan virkelig slå fra seg på høye volum.

Akkurat volum kan være litt slitsomt med Shuffle. Mange har fått mp3-filene sine fra ulike steder, og filene kan være rippet fra CD-er med ulike lydinnstillinger. Innimellom vil du få et kraftig sprang opp eller ned på desibelskalaen, noe som kan være irriterende. Du kan til en viss grad avhjelpe dette med å stille inn et maksvolum. Dette gjøres i iTunes. Vi savner imidlertid andre innstillinger, som for eksempel lydutjevning (EQ).

(Klikk for større bilder)

 

 

KONKLUSJON

Det finnes bare ett eneste salgsargument for iPod Shuffle: Størrelsen. Mangelen på skjerm gjør at den havner utenfor de fleste kategorier. Ingen menyer, ingen innstillinger og ingen måte å bla i musikken på, bortsett fra å klikke frem og tilbake gjennom filene. Den mangler så mange egenskaper at den havner i en egen klasse.

Det er nok akkurat å få Shuffle i en egen klasse Apple har tenkt seg. Og det spørs om de her ikke har skjønt noe vesentlig ved den nye måten folk hører musikk på.

I en musikkverden der albumet fortsatt var det sentrale, hadde Shuffle aldri eksistert. Den er helt enkelt fullstendig ubrukelig dersom du ønsker å ha kontroll over hva du lytter på, eller har noen få favorittartister som du vil høre bestemte sanger av.

Det er imidlertid mange som i dag knapt hører gjennom et helt album. Folk setter sammen spillelister som passer til situasjonen (trening, lesesal, og så videre), og bryr seg så ikke så mye om i hvilke rekkefølge ting kommer.

Det er for disse man kan rettferdiggjøre at Shuffle finnes. Den er så og si umerkelig når du har den med deg og lyden er fullt på høyde med langt større spillere. Så lenge du ikke bryr deg om hvilke sanger som kommer når, er Shuffle et godt alternativ. Du kan selvsagt skru av tilfeldig avspilling og bla deg gjennom hele sanglisten, men særlig praktisk er det ikke.

I tillegg til skjerm savner vi en USB-inngang på spilleren. Dette både for overføring av musikk, og for at vi da kunne ha brukt Shuffle som en superportabel USB-disk.

Det finnes konkurrenter til Shuffle. Creatives minste spiller holder fortsatt stand. Den er nesten like lett som Shuffle, og har skjerm med relativt gode menyer. MPIOs FY700 er en del tyngre, men har både skjerm og mikrofon. Norske Asonos spiller Mica holder også til i dette sjiktet. Begge de to konkurrentene tilbyr utvilsomt mer for pengene (f.eks radio). Men skal du ha det minste og letteste som kan kjøpes for penger, da er Shuffle veien å gå.


+ Trolig verdens minste og letteste mp3-spiller
+ Har gode navigasjonstaster tross størrelsen
+ Solid lydkvalitet


- Mangler skjerm, det er derfor umulig å vite hvilke filer som spilles av, eller bla i dem på en fornuftig måte.
- Har ingen innstillinge som f.eks lydutjevning (EQ) og lignende
-
Bruker spesialkabel til filoverføring i stedet for standard USB

Apple iPod shuffle 1 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen