iPod Nano 2G

Alternativ tekst mangler

Spesifikasjoner

Kapasitet: 2/4/8 GB
Størrelse: 90 x 90 x 6,5 MM
Vekt: 40 gram
Batteri: Oppladbart, ikke-utskiftbart. Opptil 24 timer spilletid.
Filformater: AAC (16 til 320 kbps), beskyttet AAC (fra iTunes Store), MP3 (16 til 320 kbps), MP3 VBR, Audible (format 2, 3 og 4), Apple Lossless, AIFF og WAV
Overføringsmetode: USB2 via proprietær Apple-kabel.
Radio og diktafon : Ikke inkludert, begge deler mulig med ekstrautstyr.
Pris: ca 1300 kroner
Annet: Kalender og kontakter synkroniserbart med Outlook. Spill og klokke

Alle de første utgavene av iPod Nano, iPod Mini og iPod selv var på sine måter revolusjonerende da de kom på markedet. Siden har Apple gradvis utviklet spillerene sine, slik at hver ny generasjon beholdt ting folk likte, samt fikk noen nye forbedringer.

Nå er det Nano sin tur til å bli oppgradert. Første generasjon Nano knuste konkurrentene både på kapasitet og størrelse (men som vanlig ikke på antall funksjoner). Med andre generasjon har Apple lovet enn spiller som er enda litt mindre, samt at den ikke har hoveproblemene til første generasjon Nano: Svært lett å ripe opp, og et svakt batteri.

Design og maskinvare
Du kan anklage Apples designere for å ha satt seg fast i den samme gamle løypa, for ikke å tenke nytt, for å aldri tørre å flytte seg litt fra en formel som de vet virker, men det er uansett ikke til å komme utenom: iPod-designet har nå blitt tidløst. Akkurat som Volkswagen Beetle har gjennomgått endringer opp gjennom årene, men likevel forblitt den samme, er iPod også slik som den alltid har vært. Nesten.

Litt nytt er det. For de som kjenner iPod-serien fra før, kan vi beskrive Nano andre generasjon (2G) som en krympet utgave av iPod Mini. Overflaten i børstet metall er lik. Fargene er tilbake, mens Nano 1G kun var å få kjøpt i svart og hvitt. De runde kantene fra Mini er også tilbake, og gjør nok at spilleren føles litt mindre.

Som før er fremsiden ren og pen, kun avbrutt av klikkehjulet, og skjermen som er nedfelt i overflaten. På toppen finner vi hold-knappen, på undersiden jack-pluggen og porten til datakabelen.

Slank og pen

På baksiden er iPod- og Apple logoen, samt litt opplysninger om kapasiteten på den aktuelle spilleren og lignende, uten at dette forstyrrer utseendet noe.

Apple skryter av at skjermen på Nano 2G skal være opp til 40% lysere enn på den forrige versjonen av spilleren. Vi har dessverre ikke en gammel Nano-utgave å sammenligne direkte med, men skjermen er meget lyssterk og god. Skarpt dagslys er ikke noe problem, og i mørket er den nærmest en liten lommelykt.

Tilbehør og batteri
En lysere skjerm skulle man tro gikk hånd i hånd med kortere batteritid, men den gang ei. Hele 24 timer med musikkavspilling påstår Apple at Nano 2G skal klare. Dette tallet blir bekreftet av flere uavhengige tester på nettet. For vår egen del satte vi på The Clash sin klassiker "London Calling", og lot Nano kverne i vei på repeat. Tross et par avbrytelser på grunn av annen bruk innimellom, kom vi opp i rundt 22 timer, noe som absolutt er godkjent.

Apple liker å gjøre et nummer utav innpakningen på produktene sine. Boksen til Nano 2G er omtrent halvparten så stor som den forgjengeren kom i. Der er en dockingstasjon, øreplugger, en liten manual, samt de klassiske, hvite ørepluggene.

Ørepluggene har fått seg en redesign og blitt litt mykere og lettere. Det er god lyd i dem, men de gir fortsatt bare middels lydkvalitet i forhold til relativt billige alternativer fra Koss og andre.

Når det gjelder kontakt med PCen må du fortsatt ty til Apple sin spesialkabel. Det hadde vært veldig greit å hatt en mini-USB-port på iPod etterhvert. Stadig flere andre produsenter synes å innse fordelene med å følge åpne standarder.

Tynnere enn en penn

Menyer og programvare
Ipod satte standarden for menysystemer på mp3-spillere allerede med første utgave, og har stort sett holdt seg til den samme formelen siden den gang. En del nyvinninger fra Creative har imidlertid gjort det klart at menyene på iPod også kunne trenge litt oppdatering.

Nytt på Nano 2G er en søke-funksjon. Du bruker klikkehjulet til å bla deg frem til hver bokstav du ønsker, og resultatet kommer opp på skjermen med en gang.

En annen liten, men svært kjærkommen detalj, finner du i musikkbibiloteket. Når du blar fort nedover listene, vil en bokstav eller et tall som viser hvor i alfabetet du er, komme opp. Dette bedrer navigasjonshastigheten betydelig. Vi skulle imidlertid ønske at denne funksjonen kom opp kjappere, eller at det var mulig å velge den manuelt.

Ellers er menyene like som på de fleste mp3-spillere i disse dager. Et musikkbibliotek inndelt i artister, album, sanger og spillelister utgjør hoveddelen. Innstillinger og andre valg følger den samme, enkle standarden for navigasjon. En ting vi savner er lydutjevning (EQ) som vi kan stille inn selv. Nano 2G har kun forhåndsinnstilte valg her.

Funksjoner og praktisk bruk
Under punktet "Funksjoner", stiller Nano 2G svakt. Veldig svakt. Det er den gamle historien: Konkurrenter som Creative og Iriver lager spillere som er betydelig mer innholdsrike og gir deg mer for pengene, men de ligger alltid noen hakk etter på designfronten.

Nano 2G har ikke radio, ikke diktafon og ikke videovisning. Dette er skuffende, og nesten litt arrogant av Apple, med tanke på alle de sterke konkurrentene som har dette. Lydkvalitet og organisering av musikkbiblioteket blir derfor alfa og omega for Nano 2G.

Her skuffer da heller ikke spilleren. Lyden er klar og skarp, fri for alt som heter susing og skraping. Dette er riktignok ikke mer enn man forventer av enhver spiller i dag, men Nano 2G kan også vise til skikkelig trøkk når den blir koblet til stereoen. Kjører du volumet helt opp mot toppstreken begynner det å bli litt grums i bassen, men den jevne bruker vil neppe henge seg opp i dette.

Kjente og enkle menyer

Ved hjelp av iTunes har Nano omsider fått støtte for sømløs avspilling. Det vil si at du ikke hører hakk eller stopp mellom sangene på et album, heller ikke når sangene går over i hverandre. Dette er litt avhengig av at tag-informasjonen i sangene stemmer.

Bildevisningen er bra, hovedsaklig å grunn av den gode skjermen. Du kan sette musikk til, bestemme hastighet, og velge ulike overganger mellom bildene. En ting som imponerer oss her, som andre steder, er hastigheten til Nano 2G. Selv med tusen bilder i en mappe kan du bla lynkjapt gjennom alle bildene.

Konklusjon

Andre generasjons Nano er alt det iPod-spillerne alltid har vært. Pen, veldesignet og enkel å bruke. Problemet med alle ripene som plaget første generasjon Nano er tilnærmet borte, og du har mange flere farger å velge mellom. Både skjerm og batteritid har blitt så mye bedre at du merker det under bruk, og ikke bare når du leser spesifikasjonslisten.

Samtidig har også Nano 2G de samme ulempene heftende ved seg som iPod har hatt tidligere. Du er låst til iTunes og Apples egne kabler for filoverføring. Du mangler både radio, diktafon og videovisning, slik for eksempel Iriver E10 har. Video er sjelden av særlig interesse på så små spillere, men en radio burde virkelig Apple klart å på plass nå etterhvert.

Avanserte brukere vil etterhvert føle at menyene er litt begrensede. Det blir mye opp og ned i menysystemet, i stedet for kjappe snarveier, som Creative sine spillere har mer av. Søk-funksjonen er riktignok et svært velkomment tillegg, men om ikke Apple går litt mer i tenkeboksen i neste omgang, vil de snart være forbigått.

Nano 2G må nærmest regnes som et hvileskjær for Apple, mens vi venter på iPhone. For flash-spillerne har trusselen fra mp3-mobiler har mangedoblet seg i styrke det siste året. Det er fullt mulig at Nano 2G blir blant de siste flash-spillerne som får noe særlig oppmerksomhet.

Men foreløpig er Nano 2G en glimrende mp3-spiller, og definitivt i teten i sin klasse, selv om de store nyvinningene uteblir. Det er ingen grunn til å oppgradere til denne dersom du allerede har en god flash-spiller, men dersom du ser etter noe som kan spille av musikk, og kun det, har du en god venn i den nye Nano.


+ Fortsatt blant de klart peneste spillerne der ute
+ Svært enkel å lære seg å bruke
+ Meget god batteritid
+ Bra lydkvalitet


- Mangler radio, diktafon og video, noe mange konkurrenter har
-
Du er nødt til å bruke Apple sitt eget program iTunes til filoverføring
- Menyene blir litt for enkle for avanserte brukere

Apple iPod nano 8 GB RED Special Edition

Apple iPod nano 4GB (PRODUCT) RED Special Edition

Apple iPod nano 4 GB

Apple iPod nano 8 GB

Apple iPod nano 2 GB

Apple iPod nano 8 GB RED Special Edition

Apple iPod nano 4GB (PRODUCT) RED Special Edition

Apple iPod nano 4 GB

Apple iPod nano 8 GB

Apple iPod nano 2 GB

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen