iPod-en dreper deg ikke

Ryktene om at den svært utbredte MP3-spilleren iPod, skulle skape interferens med pacemakeren til hjertepasienter satte en støkk i mange. Men utover de som måtte ha dødd av sjokkmeldingen, så har iPod-en ikke tatt livet av noen.

Det er det amerikanske statlige organet for mat- og medisinsikkerhet, FDA, som nå har gransket påstandene om at iPod kunne forstyrre signalene i pacemakeren. 

Saltmann
Hvor nøyaktig undersøkelsen har vært får ingeniørene strides om, men forskeren Howard Bassen og hans kolleger ved FDA bygde seg en menneskekropp i form av en sekk fylt med salt, og plasserte en spole en centimeter ned i saltet. En spole er en passiv, topolt elektrisk komponent som er laget for å oppvise en induktans eller for å kunne skape et magnetfelt. Den lages som regel ved at kobbertråd vikles opp uten at viklingene berører hverandre elektrisk.

Hvis strømmen gjennom en induktans forandrer seg med én ampere per sekund, så tilsvarer spenningen over induktansen i volt induktiviteten i H (måleenhet for induktivitet).

Deretter målte forskerne utslaget de fikk ved å plassere ulike iPod-modeller over spolen. De fire modellene var en 4.generasjon iPod, Video iPod, Shuffle og Nano. 

Ubegrunnet frykt
Ut fra disse målingene konkluderte forskerne med at det ikke finnes noen fare for interferens mellom iPod og pacemaker. 

Undersøkelsen er et resultat av to tidligere rapporter som antydet det motsatte. En 17-åring fikk mye oppmerksomhet etter at han i en skoleoppgave hevdet å ha registrert interferens mellom iPod og pacemaker. Han mente å kunne dokumentere interferens i halvparten av tilfellene der en iPod ble plassert fem cm fra en pacemaker i fem til ti sekunder.

Les også:

-
iPod krasjet pacemaker
- Mobilforbud på sykehus nødvendig
- Nektet å slå av mobilen, risikerer fengsel
- Alle bøllers drøm

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen