iPhone til nye land

Både i Østerrike og i Irland har Apple inngått avtale med operatører som allerede fører iPhone i andre markeder. Det spesielle er at disse operatørene, T-mobile i Østerrike og O2 i Irland, ikke har tilbud om fastprisabonnement for data i disse landene.

Prisen for en iPhone 8GB er satt til 399 Euro, drøyt 3600 kroner. Versjonen med 16GB minne blir nøyaktig 100 Euro dyrere.

Mens O2 tilbyr gratis bruk av WLAN til sine kunder i England, så må irene betale ekstra for dette. O2 tilbyr heller ikke gratis Visual Mail i Irland.

Tjent med å vente
Her i Norge ymtes det stadig frempå om at Telenor er i ferd med å inngå en avtale med Apple, og operatøren har tidligere bekreftet at de har vært i forhandlinger om dette. Men fortsatt skal det være skjær i sjøen som gjør en slik lansering vanskelig.

I mellomtiden strømmer det på med iPhoner importert gjennom uoffisielle kanaler. Dette er telefoner som er subsidiert både av Apple og den utenlandske operatøren som solgte mobilen. For Telenor og Netcom betyr de privatimporterte mobiltelefonene økte inntekter, ettersom iPhone-brukere genererer store mengder datatrafikk.

Spørsmålet er derfor om det i det hele tatt vil være lønnsomt for Telenor å gjøre en avtale med Apple. Apple ønsker en modell der inntektene iPhone genererer skal deles mellom Apple og operatøren. Nå sitter de norske operatørene med all inntekt for seg selv, mens telefonene er subsidiert av andre. Siden telefonene er kjøpt i utlandet har operatørene heller ikke noen garanti- eller serviceforpliktelser.

Dette kan være en viktig årsak til at operatørene ikke forhaster seg med å få en avtale på plass. I tillegg kommer formalitetene rundt bindingstid og forbrukers rett til selv å velge operatør til sin telefon.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen