Iphone begynner å bli voksen

Apple lanserte i går den nye utgaven av operativsystemet til mobiltelefonen de kaller Iphone. Det tok kankje to år, men Apple har nå endelig rota seg til å inkludere muligheten for grunnleggende funksjoner som å klippe ut tekst og lime den inn andre steder.

Selve tekstkopieringen fungerer ved at du dobbeltrykker på tekst. Da kommer det en meny opp, og etter du har markert teksten trykker du i menyen for å kopiere. Dobbeltrykk hvor som helst på skjermen vil senere hente frem menyen og gi deg muligheten til å lime inn teksten.

MMS og A2DP

Apple har ellers inkludert støtte for MMS slik at også Iphone-brukere kan sende og motta bildemeldinger. A2DP for stereolyd over Bluetooth har Apple også lagt til støtte for. Iphone 3.0 gjør det også mulig å bruke telefonen som modem over Bluetooth.

Ellers har Apple jobbet med å inkludere mulighet for å slette og videresende enkelt-SMS-er, et søk som lar deg søke i innholdet i telefonen din, automatisk innlogging til Wi-fi-nett, mulighet for å lagre passord i nettleseren, mulighet for å sende flere bilder i e-poster, samtalelogg og stemmeopptak.

Kalenderen til Iphone får nå CalDAV-støtte, slik at det blir mulig å synkronisere med Googles Gcal, Yahoo og andre som bruker dette kalenderformatet.

Fattigmanns-oppgavekjøring

Apple inkluderer nå også støtte for fattigmanns-oppgavekjøring, med tjenesten Push Notification. Det går ikke an å kjøre flere programmer i bakgrunnen, slik som på stort sett enhver annen smarttelefon. I stedet har Apple valgt en løsning hvor en tjener på nettet sender beskjeder til telefonen din om at et program må startes fordi det for eksempel har kommet en ny lynmelding. Dermed får du beskjed om aktiviteter, uten at programmet faktisk kjøres.

Apple ønsker ikke å inkludere mulighet for kjøring av flere oppgaver (multitasking), og begrunner dette med batterilevetid og minneforbruk.

I alt er det 100 nyheter i Iphone 3.0, og listen inkluderer langt mer enn hva vi har skrevet her. Du finner fyldig dekning av lanseringen hos blant andre GSM Arena og Engadget.

Ikke alle nyhetene blir tilgjengelig for deg som har den første generasjonen av Iphone. Blant annet er Bluetooth-stereo og MMS blant funksjonene du ikke får.

Kommer til sommeren

Noe av hensikten med å vise frem Iphone 3.0, er at Apple ønsker å tilgjengeliggjøre utviklerverktøyet, SDK-en, slik at programvareutviklere kan utvikle nye programmer. En betaversjon av Iphone 3.0 er tilgjengelig for disse.

Den endelige versjonen av Iphone 3.0 blir tilgjengelig for sluttbrukere i sommer.

(Kilde: apple.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen