Iphone-programmer kan bli svindyre

En av de store nyhetene som kommer i Apple Iphone når den dukker opp i Norge er muligheten til enkelt å kjøpe og laste ned programmer. Nå viser det seg at programmene kan koste helt opp i 999,99 dollar (5.200 kroner).

Endelig programmer
I kjølvannet av lanseringen fra Steve Jobs denne uken har det kommet ut en god del informasjon om den etterlengtede Appstore. Denne mobile butikken gjør det mulig å laste ned ekstra programmer til Apple-mobilen.

Hvem som helst kan utvikle programmer til telefonen og legge de ut for salg på Appstore, så lenge det oppfyller kravene til Apple. Dette går blant annet på at spill med såkalt voksent innhold og programmer som kan sees som en sikkerhetstrussel ikke vil slippes gjennom.

Under presentasjonen til Apple ble det vist frem en rekke spennende spill og programmer, som uten tvil øker nytteverdien av Iphone. Prisen på disse lå mellom 0 og 9,99 dollar (52 kroner), som i og for seg høres helt greit ut.

Sjokket kom imidlertid når det denne uken ble klart at prisen på applikasjonene faktisk kan havne på over 5.000 kroner.Mange nivåer
Apple har nemlig laget en prismodell der utviklerne selv kan prise applikasjonene sine ut fra forhåndsdefinerte nivåer. Nivå 1 er på 0,99 dollar og så øker det med 1 dollar for hvert nivå opp til minst nivå 20, der prisen ligger på 19,99 dollar (104 kroner), skriver Appleinsider.

Etter hvert skal prisintervallene øke, og maksprisen for et program eller spill som lastes ned via Appstore skal som sagt kunne ligge på 999,99 dollar. Dette vil nok eventuelt kun gjelde meget spesielle og profesjonelle applikasjoner, men det viser i hvert fall at Apple har stor tro på Iphone-plattformen sin.Mesteparten er gratis
De aller fleste programmene som legges ut på Appstore vil imidlertid være gratis. En undersøkelse som ble gjennomført under utviklerkonferansen WWDC denne uken viser at hele 71 prosent av programmene på Appstore vil være gratis, mens gjennomsnittsprisen for et program vil ligge på 2,29 dollar (18,36 kroner), skriver svenske Macworld.

Undersøkelsen som ble utført av analytiker Gene Munster hos Piper Jaffray viser videre at 15 prosent av programmene som utvikles vil ta i bruk GPS-mulighetene på telefonene, mens 10 prosent vil fokusere på underholdning, 10 prosent vil være spill og 15 prosent er ment for forretningsmarkedet.

Apple vil ikke ha gratisprogram
Flere av utviklerne som lager gratisprogrammer til Iphone har fått forslag fra Apple om at de seriøst bør vurdere å ta betalt, skrev Appleinsider tidligere denne måneden. Apple lar også utviklerne legge opp flere versjoner av samme program, for å differensiere betalingen. For eksempel blir det mulig å tilby en gratisversjon med lite funksjonalitet, mens fullversjonen koster penger.

Motivene til Apple er soleklare, siden de mottar 30 prosent av alle inntektene forbundet med salg av applikasjoner, mens utviklerne mottar 70 prosent. Det sier seg selv at selskapet er interessert i flest mulig betalingsprogrammer.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen