Slik kan kameraet på iPhone Xi se ut.
Slik kan kameraet på iPhone Xi se ut. (Foto: OnLeaks)

iPhone kan få svært uvanlig kamera

Ikke akkurat symmetrisk.

Dagens iPhone Xs har sine to kamera og blits samlet i en liten øy som stikker ut av telefonen øverst til venstre på baksiden.

Nå går det stadig flere rykter om at neste iPhone ut vil få både trippelkamera og en stor kvadratisk kamerautvekst på baksiden, for å forbedre fotokvaliteten. 

Informasjonen stammer fra det som skal være lekkede tegninger av innmaten i neste iPhone.

Trekant i en firkant

Disse ryktene har gått siden januar i år. Da som nå var det ryktemakeren @OnLeaks på Twitter som kom med bildene. De minnet aller mest om en slags krysning mellom iPhone Xs og Huaweis Mate 20 Pro. For et par uker siden la også den japanske dingsebloggen Macotakara ut bilder som antyder at den kommende iPhonen får det iøynefallende kameraet.

Forskjellene mellom Huaweis design og den ryktede Apple-vrien er at Apples variant så langt ikke ser ut til å bli symmetrisk, slik den er på Mate 20 Pro. I stedet vil kameraene fortsatt være øverst til venstre på baksiden av telefonen, mens de tre linsene vil tegne opp en trekant i den firkantede kamerahumpen.

Kamerahumpen er snart fem år

Nå er kameratuten på iPhone snart fem år gammel. Den dukket først opp i iPhone 6-modellene i 2014. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apple skilte først ut kameraet i en egen hump på baksiden av telefonen i 2014, med iPhone 6. Den gang økte de også skjermstørrelsen fra fire tommer i iPhone 5S til 4,7 tommer i den vanlige utgaven og 5,5 tommer i selskapets første Plus-versjon.

Økningen i skjermstørrelse fikk nok størst oppmerksomhet, men også kamerahumpen ble flittig diskutert blant både brukere og anmeldere.

Siden den gang har kamerahumpen vokst og blitt utvidet for å romme et ekstra zoom-kamera. Dybden på hele utveksten har også blitt markant større siden den først dukket opp.

Vidvinkel og mer zoom

Målet med det nye trippelkameraet skulle ifølge Bloomberg i januar være å plass til mer i bildene, og hjelpe telefonen med ytterligere zoom-muligheter. Ut fra språket i den opprinnelige artikkelen låter det altså mest som vi snakker om et vanlig vidvinkelkamera, slik vi har sett både i nevnte Mate 20 Pro, nye P30 Pro og Galaxy S10-modellene.

Det ble også nevnt at kameraet kunne ta seg av noen typer mer avansert fotografering der telefonen for eksempel kunne ta bort ting som ikke hørte hjemme i bildene.

Denne typen såkalt «computational photography», som vi muligens kan oversette til dataassistert fotografering, blir mer og mer vanlig for å kompensere for de fysiske begrensningene i mobilkamera. De kan også gi helt nye funksjoner.

Kameratuten slik den ser ut i dagens iPhone Xs. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Kan få mer avanserte funksjoner

Huaweis trippelkamera på Mate 20 Pro kan være inspirasjonen bak hvis Apple får kvadratisk kameratut på iPhone XI. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det går også rykter om at Apple jobber med laserassisterte kamera som kan måle dybde inntil 4,5 meter unna på baksiden av telefonen. Igjen kan disse ryktene muligens kobles mot Huaweis måte å bygge mobilkamera på.

I kinesernes nyeste telefon, P30 Pro, er det nemlig plassert et såkalt Time of Flight-kamera (TOF). Det måler tiden det tar fra et lys sendes ut fra telefonen til refleksjonen kommer tilbake, og siden lyshastighet er konstant kan det dermed lage et tredimensjonalt avstandskart for objektene i bildet. Huawei bruker dette til å lage mer presise effekter for dybdeskarphet i bildene.

Apple skal angivelig bruke denne teknologien til å utvide AR-funksjonene til iPhone-kameraet. Funksjoner som brukes til å legge digitale effekter oppå bilder av omgivelsene dine når du peker rundt deg med telefonkameraet.

Vår mening: Virket usannsynlig

Da vi første gang fikk se den ryktede nye designen virket det relativt usannsynlig at Apple skulle satse på en såpass uvanlig løsning. Selv om heller ikke den gamle varianten var symmetrisk, virket den nye såpass uvanlig at iallfall undertegnede var skeptisk.

Slike tidlige design holder seg ofte ikke, og konseptgrafikkene pleier å endre seg mange ganger fra de først dukker opp til ryktene «blir enige» om en variant.

Siden vi nå er på den tredje måneden med stadig gjentakende rykter som antyder denne designen kan det hende at ryktebørsen allerede er enige om hva Apple skal lansere i september. Men det meste av informasjonen rundt den nye kameratuten stammer fra én ryktemaker, ved siden av den japanske bloggposten. Så det er fortsatt grunn til å ta dette med en klype salt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen