Google Maps i CarPlay er en etterlengtet nyhet for mange iPhone-brukere.
Google Maps i CarPlay er en etterlengtet nyhet for mange iPhone-brukere.

iPhone får etterlengtet løft i bilen

CarPlay får utvidet appstøtte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no / San Jose: Etter at Apple lanserte CarPlay for drøyt fire år siden har egentlig funksjonen stått ganske stille. Men nå får den en etterlengtet oppgradering. Med iOS 12 får CarPlay endelig støtte for Google Maps, Waze og andre kartapplikasjoner.

Frem til nå har det vært en del tredjeparts apper tilgjengelig i løsningen, så som Spotify og en del andre apper for lydstrømming og nettradio. Det er selvsagt ikke alle apper som egner seg perfekt til bruk under bilkjøring, men spesielt kartappene har vært en tydelig mangel.

I begynnelsen av Apple Maps' levetid var tjenesten mildt sagt dårlig. De mange feilene i kartene og satellittbildene ble gjort narr av på internett, og det virket ikke som så mange satte pris på byttet fra Google som kartleverandør til Apples egen løsning.

Forskjellig informasjon i ulike tjenester

Heldigvis har Apple Maps blitt vesentlig bedre i de seks årene siden tjenesten ble lansert, men det er fortsatt slik at det kan være ulike kartdata i ulike tjenester. Et sted Google Maps finner frem, finner kanskje ikke Apple Maps frem, og omvendt.

I tillegg finnes det en rekke kartapper med litt annerledes fokus og annen informasjon i tjenesten. Waze er det klassiske eksempelet, en slags sosial kjøreapp som forteller deg hvor andre brukere har støtt på kø og som tildeler poeng og andre ting etter hvert som du kjører til nye steder.

Muligheten til å velge blant Apples konkurrenter kan altså by på både bedre hjelp til å finne frem, og andre måter å kjøre etter GPS med CarPlay i bilen.

Spesielt ringe- og strømmetjenester har vært tilgjengelig i CarPlay en god stund, med støtte for eksempelvis Spotify og Whatsapp.

Kommer det mer?

Apples informasjon om det nye frislippet var nokså sparsom. Kun Waze, Google Maps og en asiatisk kartapp ble vist frem som ikoner. Akkurat hvilke andre apper vi kan forvente er foreløpig uklart, og det ble heller ikke sagt noe om eventuelle andre tredjeparts apper som kan tenkes å komme til nå.

Waze er forøvrig også eid av Google, som har sin egen billøsning i form av Android Auto. Begge de to gigantene har altså satset litt på bilintegrasjon, men det har skjedd forholdsvis lite med løsningene siden de ble lansert for noen år siden. Android Auto er foreløpig ikke tilgjengelig i Google Play for norske brukere, men den er mulig å installere om man jakter opp appen som nedlastbar fil på internett.

iOS 12 er foreløpig ute som utvikler-beta, før den vil gå over i en beta-fase der alle kan laste ned senere i juni. Ferdig utgave kommer først på høstparten - typisk samtidig med at nye iPhone-modeller lanseres.

Vi har spurt Apple om de har mer informasjon om endringene i CarPlay.

iOS 12 får også nye Animojis og en mengde funksjoner for å gjøre mobilbruken mindre stressende. Les mer om det som er nytt i lanseringssaken »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen